Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Уряд схвалив проект закону «Про публічні закупівлі»

November 19, 2015

Кабінет Міністрів України схвалив проект закону «Про публічні закупівлі», який стане основою для наступного етапу реформи державних закупівель: переведення всіх державних тендерів у електронний формат. Цей крок дозволить поширити ефект пілотного проекту електронної системи ProZorro на всю країну.

Законопроект «Про публічні закупівлі» є черговим кроком у законодавчому забезпеченні реформи після прийняття пакета змін у чинне законодавство про держзакупівлі (законопроект 2087а). Він затверджує  засади роботи в системі електронних закупівель, яка сьогодні працює в пілотному режимі. Після прийняття закону зміниться, зокрема, порядок обміну електронними документами, буде затверджено положення про розкриття інформації після аукціону, введено процедуру оскарження результатів торгів та багато іншого.

Презентуючи законопроект на засіданні Уряду, Міністр економічного розвитку і торгівлі УкраїниАйварас Абромавичус зазначив, що прийняття документа є вкрай важливим для переходу до наступного етапу повномасштабної реформи у цій сфері. «Наступний рік стане доленосним для реформи державних закупівель. З прийняттям проекту закону «Про державні закупівлі» будуть створені всі підстави для розгортання системи ProZorro до національних масштабів. Електронна форма закупівель стане обов'язковою для всіх державних замовників у країні. Це створить додатковий позитивний ефект до того, що існує вже зараз від системи ProZorro», - зазначив Міністр, додавши, що загальна економія бюджетних коштів від використання електронної системи вже перевищила 400 млн. грн.

У назві нового закону термін «державні закупівлі» був свідомо замінений на «публічні закупівлі». Причин для такого ребрендингу декілька. Так, термін «публічні закупівлі» більше відповідає загальноприйнятій термінології ЄС (Public Procurement).

«І ще одна причина ребрендингу – термін «державні закупівлі» давно асоціюється з корупцією і зловживанням. Цього негативного шлейфу треба позбутися», - підкреслив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Законопроект «Про публічні закупівлі» вже пройшов усі етапи узгоджень із громадськими організаціями й іншими стейкхолдерами. 23 жовтня цього року Департамент регулювання державних закупівель Міністерства оприлюднив законопроект "Про публічні закупівлі" для громадського обговорення.

Очікується, що документ буде схвалений депутатами і підписаний Президентом України до кінця 2015 року. Масштабне розгортання системи електронних закупівель заплановано на I півріччя 2016 року, а повний перехід державних установ на електронну систему закупівель повинен відбутися до січня 2017 року.

Фінальна версія тексту проекту Закону “Про публічні закупівлі” доступна за посиланням:http://bit.ly/DLPProc.

Завантажити презентацію “Новий Закон про публічні закупівлі. Розвиток системи ProZorro і наступні кроки реформи” можна за посиланням: http://bit.ly/ISDLPC.

Довідково

Електронна система державних закупівель ProZorro працює з лютого 2015 року в пілотному режимі - на допорогових тендерах (до 200 тис. грн. для товарів та послуг і до 1,5 млн. грн. для робіт). Сьогодні в системі заведено майже 24 тис. тендерів від більш ніж 1,6 тис. державних замовників. Загальна економія бюджетних коштів у вересні перевищила 400 млн. грн. і продовжує збільшуватися. Виведення системи на національний рівень повинен підготувати її до пікових навантажень у декілька тисяч користувачів одночасно, адже в Україні на сьогодні налічується 15 тис. державних закупівельників і 25 тис. тендерних комітетів.

Сьогодні система ProZorro розгорнута на базі всесвітньо відомої некомерційної організаціїTransparency International, а найближчим часом буде безкоштовно передана державі для розгортання на національному рівні. Transparency International, серед іншого, виступає гарантом прозорості використання грошей інвесторів, оскільки на розробку системи не було витрачено жодної копійки з бюджетних коштів.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Uryad-sxvaliv-proekt-zakonu-Pro-publichni-zakupivli%0D-11381

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!