Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ЗЕД: вихід на експорт, робота з митницею, міжнародні перевезення

August 22, 2016

Пропонуємо вашій увазі анонс публікацій Практичного керівництва «ЗЕД: вихід на експорт, робота з митницею, міжнародні перевезення», 2016, № 16.

Акценти цього номера:

ДАТА ВИНИКНЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ ПРИ ЕКСПОРТІ ТОВАРІВ
Датою виникнення податкових зобов'язань при експорті товарів, на думку ДФС, є дата завершення процедури митного оформлення. У митній декларації, оформленій в електронному вигляді, цей факт фіксується відповідною відміткою та проставлянням електронного цифрового підпису посадової особи митного органу, яка завершує процедуру митного оформлення (докладніше див. на с. 23 цього номера).

ПРАВО НА НУЛЬОВУ СТАВКУ ПРИ ЕКСПОРТІ МАЄ КОМІТЕНТ
При продажу товарів нерезиденту в митному режимі експорту в рамках договору комісії право на застосування нульової ставки ПДВ і одержання бюджетного відшкодування має власник товару, тобто комітент, а не експортер-комісіонер. А от у ПДВ-обліку комісіонера не відображається ні одержання товару від комітента для продажу, ні вивезення товару за межі митної території України, ні перерахування комітенту коштів (докладніше див. с. 32 цього номера).

ПОСЛУГИ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ДЛЯ НЕРЕЗИДЕНТА
Вартість транспортно-експедиторських послуг не підлягає обкладенню ПДВ, тому що замовником є нерезидент (місце постачання визначене за межами України). Послуги з міжнародного перевезення обкладаються ПДВ за ставкою 0 % за умови, що перевізник – резидент, якщо ж перевізник – нерезидент, ці послуги не є об'єктом обкладення ПДВ (докладніше див. на с. 49 цього номера).

СТРОК РОЗРАХУНКУ ЗА ЕКСПОРТОМ
НБУ збільшив граничні строки розрахунку за експортними операціями з 90 календарних днів до 120. При цьому дана норма поширюється на всіх суб'єктів господарювання, у яких старий строк припав на будь-яку дату в липні. Крім того, розмір обов'язкового продажу інвалюти тепер становить 65 % суми надходження (докладніше див. на с. 57 цього номера).

ОБЛІК ЕКСПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ
Існує два варіанти експорту товару: із вивезенням товару за межі митної території України та без вивезення. При другому варіанті митне оформлення не здійснюється і митні платежі не сплачуються. Облік обох варіантів ведеться за одними й тими ж правилами бухобліку і залежить від того, яка операція відбулася раніше – відвантаження товару чи передоплата за нього. На суму кредиторської заборгованості нерезидента за поставлений товар нараховуються курсові різниці. У платників податку на прибуток, які не повинні застосовувати коригування, об'єкт оподаткування при експортних операціях дорівнює бухгалтерському фінрезультату до оподаткування. У платників єдиного податку все не так однозначно. Тому обережні єдинники при визначенні об'єкта оподаткування змушені брати до уваги фіскальні роз'яснення ДФС, наприклад, ті, які стосуються включення до доходу єдинника додатних курсових різниць від перерахування залишків інвалюти та дебіторської заборгованості нерезидента за товари (роботи, послуги) (докладніше див. на с. 23, 27 цього номера).

Вартість одного практичного керівництва — 90 грн.
Вартість "Бібліотеки "Баланс" за серпень (2 практичних керівництва) - 175 грн.

[p3189]

Ми робимо все, щоб ваше життя стало легшим!

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!