Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Постачання товарів за двома договорами: чи можна оформити зведену податкову накладну?

May 15, 2017

Наше підприємство протягом місяця поставляє товари покупцеві – платникові ПДВ за двома різними договорами. Чи можна в цьому випадку оформити одну зведену податкову накладну (далі – ПН)?

Так, можна. Пояснимо докладніше.

Зверніть увагу на умови для оформлення зведених ПН, установлені п. 201.4 Податкового кодексу (далі – ПК). Так, зведена ПН може бути оформлена на постачання товарів (послуг), які носять безперервний або ритмічний характер. При цьому для цілей п. 201.4 ПК ритмічним уважається постачання товарів (послуг) одному покупцеві два і більше разів на місяць.
А чи можна вважати, що постачання є ритмічними, якщо одному покупцеві протягом місяця були, наприклад, два відвантаження товару, але за двома різними договорами?
Так, можна. Адже в п. 201.4 ПК не сказано, що ритмічні постачання повинні здійснюватися в рамках одного договору. І ДФС уважає, що для визначення ритмічного характеру постачань важливим є саме факт постачання товарів (послуг) одному покупцеві два і більше разів на місяць, при цьому не має значення, за одним чи за різними договорами здійснюються такі постачання (ЗІР, категорія 101.16).
До речі, думка про те, що за двома різними договорами можна скласти одну податкову накладну, до якої вносяться дані в розрізі номенклатури товарів за різними договорами, уже звучала в роз'ясненнях ДФС. Наприклад, у разі, коли протягом одного дня одному і тому самому покупцеві відвантажуються товари в рамках різних договорів (лист від 09.06.16 р. № 12796/6/99-99-15-03-02-15).
Нагадаємо, що зведена ПН може бути складена не пізніше останнього дня місяця, у якому здійснювалися постачання товарів (послуг), а граничний строк реєстрації такої ПН – 15-те число наступного місяця (п. 201.10 ПК).
При оформленні зведеної ПН у лівому верхньому кутку у графі «Зведена ПН» робиться позначка «Х», а у графі 2 розділу «Б» «Номенклатура товарів (послуг) продавця» зазначається вся номенклатура товарів (послуг), відвантажених протягом місяця одному покупцеві за всіма договорами.

Підказка: зведена ПН може служити виходом із ситуації, коли постачальник своєчасно не зареєстрував ПН, оформлену до 15-го числа місяця. Правда, за умови, що відвантаження товару покупцеві буде проведене як мінімум двічі протягом місяця.

Джерело: "Баланс" № 39, який виходить з друку 18.05.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!