Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Наслідки кібер-атаки: Мінфін ініціював зміни до Податкового кодексу

July 4, 2017

Мінфін ініціював внесення змін до Податкового кодексу, що дозволять не застосовувати штрафні санкції до платників податків за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних у зв’язку з кібер-атакою.

4 липня на засідання КМУ був схвалений Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних».

В чому суть?

Одним з наслідків нещодавної кібер-атаки (втручання третіх осіб у роботу комп’ютерних мереж) стало виникнення проблем у деяких платників податків при реєстрації податкових накладних, що були виписані з 1 до 15 червня.

За несвоєчасну реєстрацію податкових накладних передбачені штрафні санкції. Очевидно, що у випадку, якщо така реєстрація не відбулася через вірус, то провини платника у цьому немає. На жаль, чинний Податковий кодекс не передбачає підстав для незастосування санкцій у такому випадку.

Саме тому Мінфін разом з ДФС підготували проект змін до Податкового кодексу, який дозволить не застосовувати до платників податків штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, що були видані з 01.06 до 15.06, і котрі будуть зареєстровані до 15.07.2017.

Сьогодні цей проект було схвалено на засіданні КМУ, і наступним кроком стане його подання до Верховної Ради України.

Що це дає?

Після проходження Проекту у ВР, до платників податків, що зіткнулися із проблемою реєстрації податкової накладної через кібер-атаку (форс-мажорні обставини), не можуть бути застосовані штрафні санкції за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, за умови реєстрації ними податкових накладних до 15 липня 2017 року.

В цій ситуації ВР має бути зацікавлена мінімізувати негативні наслідки вірусу для бізнесу, то ж очікуємо голосування за Проект до початку літніх канікул у ВР.

[d3771]
[d3772]

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!