Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Останній день подання форми № 1ДФ – 10 травня

May 5, 2017

Завершується строк подання податкових розрахунків форми № 1ДФ за І квартал 2017 року тими податковими агентами, які в зазначеному періоді проводили виплати фізособам, у тому числі фізособам-підприємцям. У випадку, якщо у звітному кварталі ніякі доходи не виплачувались, розрахунок подавати не потрібно, навіть із прочерками.
Нагадаємо декілька особливостей заповнення форми № 1ДФ у випадку, якщо працівники користувались правом на отримання податкової соціальної пільги (далі – ПСП).
Якщо працівник користувався ПСП тільки в одному або двох місяцях звітного податкового періоду, у графі 8 зазначається код ПСП відповідно до Довідника ознак податкової соціальної пільги (див. додаток до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4, далі – Порядок № 4).
Якщо у звітному кварталі працівник користувався різними ПСП, для яких передбачено різні коди для відображення у формі № 1ДФ, то заповнюються два рядки:
• у першому рядку заповнюють усі графи розд. І, у тому числі графу 8, у якій указують код однієї з ПСП;
• другому рядку заповнюють лише графи 1, 2, 5 та 8, у яких зазначають код ще однієї ПСП, причому у графі 5 указують ту саму ознаку виду доходу, що і в першому рядку (п. 3.8 Порядку № 4).
Щодо виплат доходів за договорами емфітевзису, укладеними з фізособами, то рекомендуємо такі доходи зазначати у формі № 1ДФ з ознакою «106» (більш доцільно) або «127», але не за ознакою «102», оскільки за цією ознакою відображаються доходи за цивільно-правовими договорами, тобто від виконання робіт, надання послуг.
А доходи за договорами оренди рухомого майна слід зазначати за ознакою «127», але знову ж таки не за ознакою «102».
Щодо відображення в рядку «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» кількості працівників, то до неї включають як працівників, які працюють за основним місцем роботи, так і сумісників, заробітну плату яких у графі 8 зазначають з ознакою «101».
У випадку, якщо із штатним працівником або сумісником у звітному кварталі було укладено договір підряду, то його слід ураховувати і в рядку «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», і в рядку «Працювало за цивільно-правовими договорами».
Такий самий розрахунок кількості у вказаних рядках і в тому випадку, якщо у звітному кварталі найманого працівника було звільнено та укладено цивільно-правовий договір.
Осіб, яким виплачуються доходи відповідно до договорів оренди (нерухомого або рухомого майна) або емфітевзису, не включають до жодного з наведених вище рядків.
За особою, з якою було укладено цивільно-правовий договір у І кварталі та яка продовжує виконувати свою роботу і далі, у ІІ кварталі, і якщо оплата у І кварталі не проводилась, ніякі відомості у формі № 1ДФ за І квартал не відображаються, а якщо виплати проводились – відображаються за ознакою «102».
Якщо роботодавцем здійснюються виплати по вагітності або пологах, їх слід відобразити однією сумою у кварталі, у якому такі виплати було проведено, за ознакою доходу «128».
Доходи, виплачені фізособам-підприємцям незалежно від системи оподаткування, не оподатковуються та відображаються у формі № 1ДФ за ознакою «157», у тому числі якщо такі кошти виплачені працівником, який отримав кошти під звіт.
Ще нагадаємо, що в рядку «Військовий збір» розд. ІІ форми № 1ДФ слід зазначати всі види доходів, незалежно від того, обкладаються вони військовим збором чи ні.
А в «БАЛАНС-АГРО», 2017, № 19 ви зможете дізнатися, як оподатковується та відображається у формі № 1ДФ сума анульованої поворотної фінансової допомоги.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!