Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підтвердження заходів держнагляду відтепер в руках адмінсудів

July 3, 2013

Внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадженні господарської діяльності, зокрема, в Кодекс адміністративного судочинства, Кодекс цивільного захисту та Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». 
Окружним адміністративним судам тепер підсудні адміністративні справи щодо підтвердження обґрунтованості вжиття суб’єктами владних повноважень заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. 
Якщо законом передбачено, що обґрунтованість вжиття органом державного нагляду (контролю) заходів реагування має бути підтверджена судом, такий орган має звернутися до адміністративного суду з позовом не пізніше наступного робочого дня з дня видання (прийняття) відповідного розпорядчого документа. При цьому, строки усунення виявлених порушень, зазначених в розпорядчих документах, та застосування до суб’єкта господарювання санкцій обраховуються з дня набрання законної сили постановою адміністративного суду про підтвердження обґрунтованості вжиття заходів реагування. 
Таким чином, саме на контролюючий орган покладається обов`язок довести суду обґрунтованість і законність свого рішення. Якщо обґрунтованість і законність такого рішення не буде доведена і суд відмовить у задоволенні позову, відповідні заходи реагування не застосовуються.  
Крім того, якщо встановлено, що обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування, обґрунтованість яких потребує підтвердження судом, перестали існувати або усунуті, суд також ухвалює постанову про відсутність підстав для вжиття відповідним суб’єктом владних повноважень заходів реагування. Особа має право самостійно подати заяву про скасування заходів реагування, обґрунтованість яких підтверджена постановою суду, якщо обставини, які стали підставою для вжиття цих заходів, перестали існувати або усунуті, що підтверджується відповідними доказами.

Закон України від 20.06.13 р. № 353-VII набув чинності з 01.07.13 р. («Голос України» від 26.06.13 р. № 117).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!