Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підсудність адміністративних спорів: куди звертатися суб’єктам господарювання?

June 17, 2013

Пленум ВАСУ роз’яснив порядок застосування норм Кодексу адміністративного судочинства (далі – КАС) при зверненні до адміністративних судів та загальних місцевих судів. 
Адміністративні справи розглядаються окружними адміністративними судами, апеляційними адміністративними судами, ВАСУ, Верховним Судом. 
Адміністративним судам підсудні справи, де сторонами (позивачем або відповідачем ) є фізична або юридична особа, чиї права порушено, та суб’єкт владних повноважень і в межах справи оскаржуються нормативно-правові акти чи правові акти індивідуальної дії суб’єкта владних повноважень. 
Місцевим загальним судам – як адміністративним судам – підсудні справи про притягнення до адміністративної відповідальності, а також із приводу рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів. Окружним адміністративним судам підсудні адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган державної влади, інший державний орган, орган влади АР Крим, обласна рада, Київська або Севастопольська міська рада, їх посадова чи службова особа. 
Справи щодо оскарження дій або бездіяльності посадових чи службових осіб місцевих органів виконавчої влади розглядаються і вирішуються місцевим загальним судом як адміністративним судом або окружним адміністративним судом – за вибором позивача. 
Адміністративними судами не розглядаються: кримінальні справи; справи про накладання адміністративних стягнень; справи, що згідно зі статутом (положенням) віднесені до внутрішньої діяльності об’єднання громадян; справи щодо конституційності законів, міжнародних договорів, підзаконних актів Верховної Ради, Президента України, КМУ, Верховної Ради АР Крим. 
Адміністративними судами розглядаються справи за позовами СГ: 

  • до Міндоходів та його територіальних органів, посадових осіб Міндоходів та посадових осіб його територіальних органів у встановленому законом порядку; 
  • державного реєстратора – з приводу держреєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, змін до установчих документів юридичних осіб та зміни імені або місця проживання фізосіб-підприємців, припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями, зміни мети установи; 
  • Державного агентства земельних ресурсів України та його територіальних органів – з приводу видачі державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку; 
  • ФСС від нещасних випадків та його територіальних органів; 
  • Пенсійного фонду та його територіальних органів: 
  • ФСС інвалідів та його територіальних органів: 
  • органів Державної контрольно-ревізійної служби та її територіальних органів; 
  • конкурсного комітету, утвореного органом державної або місцевої влади для виконання повноважень у сфері транспортного обслуговування; 
  • органів державної санітарно-епідеміологічної служби та їх посадових осіб по контролю за дотриманням юридичними та фізичними особами санітарного законодавства.

Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20.05.13 р. № 8.

Звертаючись з адміністративним позовом, необхідно дотримуватись установлених КАС вимог щодо підсудності справ. Адже позовна заява, подана «не за адресою», буде повернута позивачу. У такому разі буде втрачено час, необхідний для відновлення у правах. Текст документу та докладний коментар юриста опубліковано у журналі «Баланс» від 17.06.13 р. № 48.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!