Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підписано Закон про судоустрій

July 14, 2016

Президент підписав Закон від 02.06.16 р. № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів».
Закон удосконалює процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів - зокрема, воно буде проводитися за критеріями компетентності (професійної, особистої, соціальної і т.д.), професійної етики і доброчесності. Кваліфікаційне оцінювання за критерієм професійної компетентності буде проводитися з урахуванням принципів інстанційності і спеціалізації.
Передбачається перехід до триланкової судової системи і утворення протягом 6 місяців з моменту вступу Закон в силу нового Верховного Суду, в складі якого будуть діяти Велика палата, функцією якої є уніфікація судової практики і вирішення юрисдикційних суперечок, і 4 касаційні суди, функцією яких є розгляд справ в касаційному порядку.
Встановлено кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посаду судді. Так, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший 30 і не старше 65 років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності в сфері права не менше 5 років, володіє державною мовою і відповідний встановленим критеріям професійної компетентності, доброчесності та професійної етики.
Судді будуть призначатися виключно за результатами публічного конкурсу та кваліфікаційного оцінювання як його складової. У конкурсі на посаду судді Верховного Суду матимуть право брати участь як діючі судді, так і кандидати з не менш ніж 10-річним стажем наукової роботи в сфері права або адвокатську діяльність.
Законом закріплено і нова підстава для звільнення судді з посади - непідтвердження легальності джерел походження доходів і майна. Закон містить ряд нових механізмів для запобігання корупції в судовій системі: повний моніторинг способу життя судді, обов'язок подання Декларацій доброчесності і родинних зв'язків тощо Передбачено створення при ВККС Громадської ради доброчесності, який сприятиме ВККС у встановленні відповідності судді або кандидата на посаду судді критеріям професійної етики і доброчесності.
Закон вводить нові підходи до розподілу повноважень між органами суддівського самоврядування. Дисциплінарні повноваження щодо суддів будуть передані до Вищої ради правосуддя, а Вища кваліфікаційна комісія суддів зосередиться на вирішенні кваліфікаційних питань, включаючи проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, відкритих конкурсів на посади, спеціального навчання суддів.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Podpisan-Zakon-o-sudoustrojstve

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!