Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

За якою ставкою ПДФО оподатковуються дивіденди з 01.01.17 р.?

January 18, 2017

ФГ – платник єдиного податку четвертої групи у 2016 році не нараховувало та не виплачувало дивіденди за результатами діяльності за 2015 рік. Цю суму буде нараховано й видано у 2017 році. Чи правда, що ставка ПДФО на дивіденди у 2017 році становить 9 %?

Дійсно, з метою покращення інвестиційного клімату в Україні Законом від 21.12.17 р. № 1797-VIII (далі – Закон № 1797) унесено зміни до Податкового кодексу (далі – ПК), зокрема до п. 167.5, яким установлено ставки ПДФО для пасивних доходів, у тому числі дивідендів.
Так, згідно з ч. 3 п. 76 Закону № 1797 п. 167.5 ПК доповнено новим пп. 167.5.4, який передбачає, що ставка податку на пасивні доходи встановлюється в половинному розмірі ставки, установленої
в п. 167.1 (тобто 18 % : 2 = 9 %) для доходів у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, корпоративними правами, нарахованими нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.
Однак слід урахувати норми абзацу третього п. 1 Прикінцевих положень Закону № 1797, відповідно до яких окремі пункти Закону № 1797, у тому числі й ч. 3 п. 76, яким змінюються норми ПК щодо оподаткування дивідендів, вступають у дію із дня набрання чинності Закону, який визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу, та інших осіб, з якими цей орган взаємодіє.
Отже, відповідно до чинних на момент підготовки номера норм, незважаючи на внесені до ПК зміни, дивіденди під час їх нарахування оподатковуються податковими агентами за ставками, визначеними ПК, а саме 18 % – для пасивних доходів, крім доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, нарахованими резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів за акціями, інвестиційними сертифікатами, які виплачуються інститутами спільного інвестування), які оподатковуються за ставкою 5 % (п. 167.5 ПК).

Нагадаємо, що дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням (пп. 170.5.3 ПК), тобто оподатковуються за ставкою 18 %.
І не забувайте, що дивіденди, як і раніше, також є об’єктом оподаткування військовим збором, ставка якого – 1,5 %.

Джерело: "Баланс-Агро" № 4, який виходить з друку 23.01.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!