Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Перехід на ФСП у 2014 році: покроковий алгоритм

January 22, 2014

За яких умов можна стати платником фіксованого сільгоспподатку (далі – ФСП) та що для цього потрібно зробити, а також  покроковий алгоритм дій для набуття статусу платника ФСП у разі наявності земель, право оренди яких не зареєстроване, ви знайдете у «БАЛАНС-АГРО» № 3 від 20.01.14 р.
Міндоходів, на жаль, продовжує дотримуватися позиції (зокрема, у листах від 04.03.13 р. № 3339/6/15-33-15 та від 17.09.13 р. № 12593/5/99-99-19-04-02-16), що якщо право оренди на земельні ділянки не зареєстроване, то така земельна ділянка не може вважатися такою, що знаходиться в користуванні (оренді) у сільгосппідприємства. А тому з метою застосування ФСП та спецрежиму з ПДВ продукція, вирощена на таких ділянках, не може вважатися власно виробленою.
Нагадаємо, що ВАСУ у своєму Інформаційному листі від 28.12.12 р. № 2614/12/13-12 (див. «БАЛАНС-АГРО», 2013, № 4, с. 4) надав адміністративним судам рекомендації щодо розгляду спорів між сільгоспвиробниками та податковими органами з вищевказаного питання. У листі, зокрема, зазначено, що податкове законодавство не вимагає державної реєстрації договору оренди (права оренди) земельної ділянки як обов’язкової ознаки для кваліфікації відповідної ділянки як такої, що знаходиться в користуванні сільгосптоваровиробника. ВАСУ також звертає увагу на пріоритетність застосування норм ПК перед нормами інших галузей права в регулюванні податкових правовідносин. А тому недотримання норм земельного законодавства щодо реєстрації права оренди земельних ділянок не може бути перешкодою для кваліфікації сільськогосподарських угідь як таких, що знаходяться в користуванні товаровиробника для цілей справляння ФСП. У листі також зазначено, що ФСП сплачується з усіх земель, які фактично використовуються платником цього податку для виробництва сільськогосподарської продукції.
Резюме. Якщо сільгосппідприємство використовує для вирощування сільгосппродукції орендовані земельні ділянки, договори оренди та акти приймання-передачі яких є належним чином оформлені, та орендодавцям нараховується й виплачується орендна плата, то такі договори оренди є укладеними, земельна ділянка орендована, а тому її площу слід включати до декларації.
Слід звернути увагу: якщо сільгосппідприємство не має договору оренди земельної ділянки (наприклад, строк дії попереднього договору закінчився, власник землі помер, спадкоємців немає, а отже, ні з ким укласти такий договір), то її використання ним незаконне і включати такі землі до декларації немає підстав.

За матеріалами «БАЛАНС-АГРО» № 3 від 20.01.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!