Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Відповіді на деякі питання щодо використання печаток: відповідає Мін’юст

November 5, 2014

Щодо питання "чи дійсно, якщо сторони прописали у договорі, що він обов`язково повинен скріплюватися печатками, але договір печатками так і не скріпили, то визнати його недійсним буде не можна?"

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу" (набрав чинності 30.10.14 р.) внесені зміни до низки кодексів та законів України, які спрямовані, зокрема, на запровадження відмови від обов`язковості та перехід до добровільності використання печаток суб`єктами господарювання приватного права.

Так, згідно з цим Законом обов`язковість скріплення правочину печаткою може бути визначена за письмовою домовленістю сторін.

Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

При цьому слід зазначити, що порушення форми договору є двох видів: перше порушення є порушенням вимог закону щодо форми договору, друге порушення є порушенням домовленості сторін щодо форми договору. Звідси названі два види порушень можуть мати різні правові наслідки. Порушення вимог закону щодо його форми може тягнути правові наслідки недійсності договору (наприклад, недодержання вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору), а порушення домовленості сторін щодо форми договору може тягнути визнання такого договору неукладеним (наприклад, обрання сторонами для письмової форми правочину обов`язковість його скріплення печатками).

Щодо питання "чи дійсно порядок знищення печаток не встановлений, тому суб`єкт господарювання може визначити його на власний розсуд?"

З огляду на те, що підприємство самостійно визначає порядок організації своєї діяльності, при вирішенні питання подальшого використання печаток, на нашу думку, слід керуватися статутом, що є основним документом, який регулює діяльність юридичної особи, а також внутрішніми документами юридичної особи, що відповідно до компетенції прийняті органами управління юридичної особи.

Лист Мінюсту від 14.08.14 р. 6820-0-4-14/8.1.

 

Новини за темою:

Нюанси використання печаток: роз’яснює Держпідприємництва

З сьогоднішнього дня печатки не обов`язкові

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!