Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо рівня інфляції у квітні 2016 року

May 11, 2016

У квітні, як і очікувалося, споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до однознакового рівня (9.8 % з 20.9 % у березні). У місячному вимірі вона становила 3.5 %. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.
Основну частину зростання цін у квітні порівняно з березнем зумовило скасування знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно. Як наслідок, зростання цін за категорією «природний газ» у квітні становило 48.4 %, що зумовило найбільший внесок в місячну інфляцію.
Також на рівень інфляції у квітні вплинуло подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива, що в цілому відповідало очікуванням  Національного банку. Так, алкогольні напої подорожчали на 1.8 % м/м. По-перше, через відкладені ефекти збільшення акцизів з 1 березня 2016 року.  Відображення в цінах алкогольної продукції було відкладене в часі через значне нарощення виробництва відповідних товарів до введення підвищеної ставки акцизів. По-друге, з 1 квітня державна компанія «Укрспирт» підвищила вартість своєї продукції на 19 %. У свою чергу, ціни на тютюнові вироби у квітні зросли на 3.5 % м/м. Таким чином підтвердились попередні припущення Національного банку, що виробники тютюнових виробів відновили підвищення цін після тривалого їх утримання на низькому рівні в попередні періоди.
Зростання інфляції стримувалося очікуваним зниженням цін на сирі продукти харчування (на 0.3 % м/м). Подальше зниження цін на ці товари зумовлене зокрема виходом на ринок вітчизняних продавців з тепличною продукцією нового сезону, а також зниженням вартості окремих видів імпортної продукції на тлі зміцнення гривні. Крім того, у поточному році не відбулося сезонного підвищення цін на яйця напередодні свят (знизилися на 15.2 % м/м) через розширення їх пропозиції в попередні місяці.
Базова інфляція сповільнювалась – до 0.6 % у місячному вимірі та 10.6 % в річному, що відповідало прогнозам Національного банку. Помірна базова інфляція визначалася зміцненням гривні, а також слабким споживчим попитом. Зокрема, знизилися темпи зростання цін на імпортовані товари, які входять до базового ІСЦ, у тому числі на побутову техніку, фармацевтичну продукцію, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для оброблення інформації. Також, очікувано сповільнилося зростання цін на одяг та взуття (до 1.7 % м/м).
Відповідно до оцінок Національного банку, інфляційна ціль на кінець 2016 року (12 % +/-3 в.п.) залишається досяжною. При цьому за рахунок високого внеску від скасування знижки на газ у квітні та нещодавно оголошених урядом вищих темпів зростання тарифів на опалення та гарячу воду очікується більш значний внесок адміністративно-регульованої компоненти ІСЦ. Водночас цей внесок здебільшого може бути компенсований більш тривалою, ніж закладено в поточний прогноз, дією факторів пропозиції, що стримують зростання цін на сирі продукти харчування. Більш того, приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня вже цього року (а не наступного, як це закладалося в поточний прогноз) полегшить завдання Національного банку із досягнення інфляційної цілі у 2017 році (8 % +/-2 в.п.).

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Otnositelno-urovnya-inflyacii-v-aprele-2016-goda.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!