Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щодо зниження граничної суми готівкових розрахунків

January 6, 2017

За попередніми підрахунками Мінекономрозвитку, рішення Національного банку України про зниження граничної суми готівкових розрахунків за участю фізичних осіб до 50 тис. грн упродовж одного дня очікувано позитивно вплине на процес детінізації економіки. Детінізація відбуватиметься внаслідок зменшення можливостей легалізації доходів населення (сумнівних або незаконних), зокрема, шляхом операцій по придбанню та продажу цінностей, нерухомості, послуг високої вартості. Крім того, таке обмеження сприятиме істотному зменшенню готівки в обігу в межах обсягів, які перевищують поточні потреби споживача.
Зокрема, вищезазначене відобразиться на результатах розрахунку рівня тіньової економіки за монетарним методом. Як відомо, монетарний метод базується на припущені, що при здійсненні суб’єктами господарювання і населенням незареєстрованої економічної діяльності розрахунки за товари, роботи і послуги проводяться з використанням готівки. Так, після запровадження обмеження орієнтовно можливе зменшення рівня тіньової економіки, розрахованого за монетарним методом, на початковому етапі оцінюється в межах близько 4 відсоткових пунктів, що за інших рівних умов знизить інтегральний показник тіньової економіки на близько 2 відсоткові пункти.

Довідково: за підрахунками Мінекономрозвитку, в І півріччі 2016 року рівень тіньової економіки склав 38% від офіційного ВВП, що на 4 відсоткових пункти менше у порівнянні з показником відповідного періоду 2015 року.

Детальніше у звіті Мінекономрозвитку: http://bit.ly/2jcZ6lI.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Otnositelno-snizheniya-predelnoj-summy-nalichnyx-raschetov.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!