Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості заповнення місячної податкової декларації з рентної плати та додатків до неї

November 8, 2016

Законом України від 24.12.2015 № 909-VIІI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» змінено базовий податковий (звітний) період з календарного кварталу на календарний місяць для рентної плати за:
- користування надрами для видобування вуглеводневої сировини (додаток 2);
- користування радіочастотним ресурсом України (додаток 4);
- транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами (додаток 10);
- транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України (додаток 11).
Форма податкової декларації з рентної плати (далі – Декларація) та додатки (розрахунки) до неї затверджені наказом Міністерства фінансів України від 17.08.15 р. № 719 (далі – Наказ № 719).
Додатки є невід’ємною частиною Декларації. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, в якому обчислюється податкове зобов’язання, для такого об’єкта оподаткування до Декларації не додається.
Форма Декларації та усі додатки (розрахунків) до неї, затверджені Наказом № 719, передбачають декларування податкових зобов’язань за податковий (звітний) період – квартал.
До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Отже, до набрання чинності нової форми податкової декларації з рентної плати, якою передбачено її складання за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, Декларація з додатками до неї подається за формами, затвердженими Наказом № 719.
До внесення відповідних змін до Декларації для її подання за звітний період, який дорівнює місяцю, рекомендовано платникам, починаючи з січня поточного року, виконувати заповнення з урахуванням такого:
- під штампом про затвердження форми Декларації у верхньому правому куті зазначати примітку у такій редакції: «З урахуванням Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIІI»;
- у полях рядків 1.1 та 1.2 Декларації та додатків, передбачених для внесення номера кварталу, зазначати порядковий номер місяця у році, викресливши слово «квартал» та зазначивши слово «місяць»;
- у графі «порядковий №» зазначати номер Декларації арабськими цифрами починаючи з 1 (одиниці) послідовно у порядку зростання кількості поданих з початку року Декларацій за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю;
- до Декларації за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, у разі наявності об’єкта оподаткування, подавати додатки 2, 4, 10 та 11 для обчислення податкових зобов’язань з рентної плати;
- у рядку 12 додатка 2 «ставка плати» зазначати десятковим дробом встановлену ПКУ ставку плати для виду корисної копалини, який зазначений платником у рядку 8.2 додатка 2;
- податкові зобов’язання, які підлягають декларуванню за звітний (податковий) місяць поточного року, зазначати для додатка 2 – у рядку 13, для додатка 4 – у рядку 5, для додатка 10 – у рядку 9, для додатка 11 – у рядку 9.
Для подання та приймання Декларації в електронній формі за звітний (податковий) період, який дорівнює місяцю, розроблено та розміщено на веб-порталі ДФС адаптовані електронні формати.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Osobennosti-zapolneniya-mesyachnoj-nalogovoj-deklaracii-po-rentnoj-plate-i-prilozhenij-k-nej.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!