Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості визначення податкових зобов’язань з військового збору підприємцями та самозайнятими особами за результатами 2015 року

January 22, 2016

Головне управління ДФС у м. Києві нагадує, що відповідно до ст. 163 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб підлягає загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи. 

Відповідно до пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Ставка збору складає 1,5 % об’єкта оподаткування.

При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ. Зокрема, підпунктом 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів. 

Отже, за результатами звітного податкового року платник податку – фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору. З цією метою з 01 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 за № 859. 

Сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року вказується у рядку 24.1 розділу IV нової декларації, а сума податку на доходи фізичних осіб – у рядку 23.1 розділу IV нової декларації. 

Нагадуємо, що податковим законодавством установлені такі строки для подання декларації: 

  • громадянин та особа, яка проводить незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним; 
  • підприємець – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Головне управління ДФС у м. Києві
Управління комунікацій

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Osoblivosti-viznachennya-podatkovix-zobov%E2%80%99yazan-z-vijskovogo-zboru-za-rezultatami-2015-roku%0D%0D-12952

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!