Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки

October 14, 2013

Відповідно до Земельного кодексу земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними. При цьому, підставами припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, добровільна відмова від такого права та вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених Земельним кодексом. У той же час припинити право користування можна лише на сформовану земельну ділянку.
Формування земельної ділянки передбачає внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру та здійснюється, зокрема, шляхом поділу чи об`єднання раніше сформованих земельних ділянок. Тому для формування земельних ділянок відповідно до Закону «Про землеустрій» необхідно замовити розроблення техдокументації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки, яка знаходиться в користуванні відповідно до державного акта на право постійного користування земельною ділянкою. Складовою такої технічної документації є згода органу, уповноваженого здійснювати розпорядження земельною ділянкою, на поділ земельної ділянки землекористувачем. Крім того, права власності, постійного користування чи оренди земельної ділянки виникають з моменту держреєстрації цих прав.
При цьому, згідно з п. 7 р. II Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» з 01.01.13 р. землі державної та комунальної власності в Україні вважаються розмежованими. Держреєстрація права держави чи територіальної громади на земельні ділянки, які сформовані із земель державної чи комунальної власності, здійснюється після затвердження документації із землеустрою, за якою здійснено таке формування, одночасно із державною реєстрацією похідного речового права на такі земельні ділянки (постійне користування, оренда, користування земельною ділянкою для с/г потреб (емфітевзис), користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), сервітут), крім випадків, коли рішенням відповідного органу про затвердження документації із землеустрою передбачено здійснення держреєстрації переходу права власності на земельні ділянки.

Лист Держземагентства від 23.08.13 р. № 15299/17/11-13.


Новини за темою:

Оформлення права постійного користування земельною ділянкою у разі реорганізації

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!