Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Особливості оподаткування госптовариств, в статутному капіталі яких є корпоративні права держави

April 29, 2016

Порядок розподілу прибутку господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, визначено Законом України від 21.09.06 р. №185-V «Про управління об’єктами державної власності» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №185).
Абзацом 8 частини 5 статті 11 Закону 185-V передбачено, що господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100 відсотків, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним, сплачують до державного бюджету частину чистого прибутку у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, встановлених на відповідний рік, але не менше 30 %, до 1 липня року, що настає за звітним. На суму таких коштів органами доходів і зборів нараховується пеня у порядку, визначеному абзацом шостим цієї частини, яка сплачується до загального фонду Державного бюджету України.
Постановою КМУ від 23.03.16 р. №228 затверджено базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2015 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 %, у тому числі дочірніх підприємств, у розмірі 75 %.
Листом ДФС України від 26.08.15 р. № 31684/7/99-99-15-02-02-17  надано методичну допомогу, щодо особливостей оподаткування господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, відповідно до якого:
«Господарські товариствами, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, здійснюють перерахування відрахувань частини чистого прибутку до Державного бюджету України за КБК  21010100».
Детальніше із зазначеним листом ДФС України можна ознайомитися за посиланням:  http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-pributok-pidpri/listi-dps/212416.html.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Osobennosti-nalogooblozheniya-xozobshhestv-v-ustavnom-kapitale-kotoryx-est-korporativnye-prava-gosudarstva.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!