Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Операція зі збільшення статутного капіталу внеском учасника товариства не є контрольованою

September 16, 2016

ДФС у листі від 30.08.2016 № 18727/6/99-99-15-02-02-15 повідомила, що визначальною умовою для визнання операцій контрольованими є вплив таких операцій на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків.
Дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена (п. 5 П(С)БО 15 "Дохід").
За ст. 13 Закону України Про господарські товариства вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.
Отже, операції зі збільшення статутного капіталу внеском учасника підприємства (у т.ч. корпоративними правами в іншій ніж цінні папери формі) не враховуються у складі доходів такого товариства при визначенні фінрезультату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку та відповідно не збільшують об’єкт оподаткування податком на прибуток.
Оскільки операції із збільшення статутного капіталу внеском учасника підприємства корпоративними правами в іншій ніж цінні папери формі не приймають участі при формуванні об’єкта оподаткування податком на прибуток, то такі операції не є контрольованими.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Operaciya-po-uvelicheniyu-ustavnogo-kapitala-vznosom-uchastnika-obshhestva-ne-yavlyaetsya-kontroliruemoj

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!