Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Схвалено Концепцію впровадження конкуренції в централізованому теплопостачанні України

October 31, 2016

26 жовтня цього року на черговому засіданні робочої групи з питань створення конкурентного ринку тепла презентовано та схвалено Концепцію впровадження конкуренції в централізованому теплопостачанні України, яку розроблено Держенергоефективності спільно з проектом USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" та експертним середовищем.
В Україні вкрай необхідно створити конкурентний ринок тепла. Це сприятиме приходу виробників тепла з відновлюваних джерел енергії,  зменшенню та заміщенню споживання газу. Крім того, виробники тепла матимуть стимул зменшувати свої витрати та підвищувати якість послуг для споживачів, які, у свою чергу, зможуть розраховувати на недороге та якісне тепло.
Для створення конкурентного ринку тепла буде використано модель «єдиного покупця». Вона полягає в тому, що всі виробники теплової енергії, основні і незалежні, продають тепло так званому оператору, компанії, яка обслуговує тепломережі. Оператор виступає єдиним покупцем цієї теплової енергії, яку він транспортує кінцевому споживачу.
Ця модель передбачає організацію серед виробників теплової енергії щомісячних аукціонів, які виграє той, хто запропонував найдешевшу ціну тепла. Ціна теплової енергії, за якою вона закуповується у незалежних виробників на аукціоні, не повинна перевищувати граничний тариф на виробництво теплової енергії основного виробника. При однаковій ціні теплової енергії з відновлюваного джерела енергії та з газового пріоритет надається виробнику тепла з відновлюваних джерел.
Ще однієї важливою умовою функціонування конкурентного ринку тепла є  забезпечення безперешкодного доступу незалежних виробників до теплових мереж. Концепцією передбачено, що оператор теплової мережі зобов'язаний підключити до теплових мереж установки всіх незалежних виробників тепла, за умови додержання ними технічних вимог, а також якості та надійності виробництва та постачання.
Концепція також передбачає стимулювання заміщення газу альтернативними видами палива за рахунок залучення приватного капіталу за допомогою ринкових методів. При цьому інвестиційні ризики не будуть переноситися на кінцевого споживача та підвищувати його плату за теплову енергію.
За результатами обговорення членами Робочої групи було вирішено взяти за основу представлену Концепцію впровадження конкуренції в централізованому теплопостачанні України під час розробки проектів відповідних законодавчих актів.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Odobrena-Koncepciya-vnedreniya-konkurencii-v-centralizovannom-teplosnabzhenii-Ukrainy

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!