Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи зобов’язане підприємство повідомляти райвійськкомат про прийнятих на роботу військовозобов’язаних?

May 25, 2017

Плануємо прийняти на роботу військовозобов’язаних. Чи зобов’язане підприємство повідомляти райвійськкомат (далі – РВК) про їх прийняття на роботу? Якщо так, то за якою формою, у який термін і чи передбачено відповідальність за неповідомлення?

Так, підприємство зобов’язане повідомити райвійськкомат про прийняття на роботу військовозобов’язаних осіб.

Нагадаємо, що Законом від 25.03.92 р. у № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» на підприємства, установи та організації незалежно від форм власності й підпорядкування покладаються такі обов’язки:

· забезпечувати виконання військового обов’язку громадянами України (ч. 7 ст. 1);

· вести персональний облік призовників і військовозобов’язаних (ч. 4 ст. 34);

· забезпечувати своєчасне прибуття громадян до призовних дільниць на вимогу військкоматів (ч. 8 ст. 15, ч. 1 ст. 38);

· повідомляти у семиденний строк військкомати про прийняття на роботу та звільнення з роботи призовників і військовозобов’язаних (ч. 1 ст. 38) та ін.

Обов’язок надсилати у семиденний строк до відповідних районних (міських) військових комісаріатів повідомлення про зміну облікових даних призовників і військовозобов’язаних, прийнятих на роботу чи звільнених із роботи, закріплений у п. 37 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 07.12.16 р. № 921 (далі – Порядок № 921).
Форма такого повідомлення про зміну облікових даних наведена в додатку 2 до Порядку № 921.
Тобто підприємство зобов’язане повідомити за установленою формою не тільки про прийнятого військовозобов’язаного (або призовника), але й про звільненого з роботи військовозобов’язаного (і призовника) у строк, що не перевищує 7 днів.
Порядок № 921 не передбачає спосіб, у який таке повідомлення про зміну облікових даних має бути подане. Радимо вам подавати такі повідомлення:

· або на паперових носіях у двох екземплярах, на одному з яких працівником відповідного районного (міського) військового комісаріату здійснюється надпис про отримання,

· або рекомендованим листом із копією опису вкладення та повідомленням про вручення, яке має надійти після вручення листа на адресу підприємства або іншу адресу, що була вказана відправником.

Відповідно до ст. 2115 КУпАП несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників, тягне за собою адміністративну відповідальність, але тільки для посадових осіб житлово-експлуатаційних організацій, підприємств, установ і організацій, що здійснюють експлуатацію будинків, а також власників будинків. Це штраф в розмірі від 1 до 3 НМДГ (до 51 грн.), а за повторне порушення протягом одного року – від 3 до 7 НМДГ (від 51 до 119 грн.).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!