Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи зобов`язане підприємство надавати інформацію на запит військкомату?

September 17, 2014

Підприємству надійшов запит із військового комісаріату (далі – військкомат). Запитують інформацію про військовозобов`язаних співробітників, а також про наявність автотранспортних засобів, що перебувають у власності підприємства. Чи правомірний такий запит? У які строки потрібно дати відповідь? Якщо не відповідати на запит, якими будуть наслідки для підприємства? Чи зобов`язане підприємство вести облік військовозобов`язаних співробітників?

Запит правомірний. Нагадуємо, що зараз в Україні оголошено часткову мобілізацію. Тому підприємства мають надавати органам державної влади, іншим держорганам та органам місцевого самоврядування інформацію, необхідну для проведення мобілізаційних заходів (підстава – абзац чотирнадцятий ч. 1 ст. 21 Закону від 21.10.93 р. № 3543-XII, далі – Закон № 3543).

Щодо строків надання такої інформації в Законі № 3543 нічого не сказано. Але строк може бути зазначено в самому запиті. Рекомендуємо відповісти вчасно, щоб не потрапити під адміністративну відповідальність (див. нижче).

Крім того, підприємства мають самостійно раз на рік (не пізніше грудня) подавати до військкоматів відомості про наявність і технічний стан транспортних засобів, а також про водіїв, які працюють на цьому транспорті (п. 14 постанови КМУ від 28.12.2000 р. № 1921).

Керівники підприємств мають вести персональний облік військовозобов`язаних і призовників за місцем їх роботи (ч. 4 ст. 34 Закону від 25.03.92 р. № 2232-XII). Нагадаємо, як це робиться на практиці. Приймаючи на роботу співробітників, відділ кадрів цікавиться в них наявністю документів військового обліку, а саме: у військовозобов`язаних – військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників – посвідчень про приписку до призовних дільниць. Не можна приймати на роботу військовозобов`язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку за місцем проживання. Це загрожує посадовим особам підприємства адміністративним штрафом у розмірі від 1 до 3 НМДГ (від 17 до 51 грн.) (ст. 2113 КУпАП).

Крім того, роботодавець зобов`язаний у 7-денний строк повідомляти у військкомати про всіх військовозобов`язаних і призовників, прийнятих ним на роботу або звільнених (п. 3.4 Інструкції, затвердженої наказом Міноборони від 15.12.10 р. № 660, далі – Інструкція № 660). Але відповідальність за невиконання цього обов`язку не передбачено.

Персональний облік військовозобов`язаних і призовників на підприємствах здійснюється шляхом внесення відомостей про військовий облік до особистої картки працівника типової форми № П-2.

Також роботодавці мають постійно взаємодіяти з відповідними військкоматами з питань строків і способів звіряння даних особистих карток, списків військовозобов`язаних, списків призовників з обліковими даними військкоматів. І не рідше одного разу на рік проводити таке звіряння (п. 3.4 Інструкції № 660).

Інформація про наявність у підприємства транс­портних засобів також необхідна для проведення мобілізаційних заходів. Надалі деякі транспортні засоби можуть бути вилучені в підприємства для передачі Збройним Силам України та іншим законним військовим формуванням з умовою їх повернення власникам після оголошення демобілізації та відшкодування шкоди (ч. 3 ст. 6 Закону № 3543). (Детальніше читайте в консультації на с. 29 «БАЛАНС» № 73-74).

Ігнорування запиту може обернутися для посадових осіб підприємства адміністративним штрафом у розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн.) (ст. 2101 КУпАП – за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію). Військкомати не лише розглядають справи про подібні порушення, але й накладають адміністративні стягнення (ст. 235 КУпАП).

 

Новини за темою:

Військкомат направив працівника проходити медогляд: як оформити його відсутність на робочому місці?

До 1 жовтня студенти повинні подати документи, що підтверджують право на відстрочку від призову

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!