Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оновлено документи Мінекономрозвитку щодо комітету конкурсних торгів, стандартної документації, порядку моніторингу держзакупівель

November 10, 2014

Приведено у відповідність до Закону «Про здійснення державних закупівель» (далі – Закон № 1197), що набув чинності з 20.04.14 р., ряд нормативних документів Мінекономрозвитку.

Зокрема, оскільки Закон № 1197 більше не передбачає проведення електронного реверсивного аукціону, а його прикінцевими положеннями визнано таким, що втратив чинність, Закон «Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб», було скасовано відповідні накази Мінекономрозвитку про державне замовлення та реєстр електронних майданчиків та їх операторів.

П. 1 розд. ІІ «Порядок створення та організація діяльності комітету» Типового положення про комітет з конкурсних торгів доповнено, що склад комітету та положення про нього затверджуються рішенням замовника (генерального замовника). Така новація пов’язана з можливістю визначати генерального замовника для організації та проведення процедур закупівель в інтересах замовників за рамковими угодами. Крім того, уточнено, які саме депутати місцевого рівня не можуть входити до складу комітету з конкурсних торгів. Це депутати міської, районної у місті, районної, обласної ради.

Оскільки навчання членів комітету з конкурсних торгів уже є не їхнім обов’язком, то відтепер передбачено, що члени комітету мають право (а не зобов’язані) пройти навчання з питань організації та проведення процедур закупівель.

Зміни до стандартних документацій для процедури закупівлі відкритих торгів та для процедури закупівлі двоступеневих торгів однакові. Тому розглянемо лише, що нового у Стандартній документації конкурсних торгів для процедури закупівлі – відкриті торги (далі – Стандартна документація).

Зокрема, з’явилася можливість її створення у формі електронного документа, а також пропозиція конкурсних торгів може подаватися в електронному вигляді та (як альтернатива) надсилатися замовнику електронною поштою.

У колонці 2 п. 1 розд. ІІ Стандартної документації термін «учасник» замінено на «фізична/юридична особа», а також уточнено строки, протягом яких така особа має право звернутися до замовника за роз’ясненнями щодо документації конкурсних торгів – не пізніше ніж за 10 днів (за 5 днів – у разі скороченої процедури) до закінчення строку подання пропозицій конкурсних торгів. Замовник повинен надати роз’яснення на такі звернення протягом 3 робочих днів із дня його отримання.

Особливої уваги заслуговує врахування у Стандартній документації нової вимоги щодо зазначення учасником у пропозиції конкурсних торгів інформації (повне найменування та місцезнаходження) про кожного суб’єкта господарювання, якого учасник планує залучати до виконання робіт як субпідрядника в обсязі не менше ніж 20 % від вартості договору про закупівлю у разі закупівлі робіт або послуг. Також доповнено новою умовою колонку 2 п. 2 розд. ІІІ «Підготовка пропозицій конкурсних торгів» щодо змісту пропозиції конкурсних торгів учасника – тепер вона повинна містити інформацію про кожного субпідрядника.

У Порядку здійснення моніторингу державних закупівель дещо змінено формулювання мети проведення моніторингу закупівель. Так, метою моніторингу тепер є забезпечення дотримання замовниками законодавства у сфері державних закупівель, запобігання його порушенню та аналіз ефективності процедур закупівель. Крім того, тепер цей Порядок визначає процедуру здійснення Мінекономрозвитку моніторингу закупівель.

Також уточнено, що джерелом інформації для здійснення моніторингу за власною ініціативою Мінекономрозвитку тепер є лише веб-портал Уповноваженого органу з питань закупівель. Мінекономрозвитку систематично аналізує інформацію про закупівлі, що оприлюднюються на ньому, і визначає закупівлі, за якими буде здійснено такий моніторинг.

І остання важлива зміна стосується строку підготовки висновку за результатами здійснення моніторингу. Тепер такий висновок для всіх процедур закупівель має бути підготовлений відповідним структурним підрозділом Мінекономрозвитку не пізніше ніж через 15 робочих днів із дня надходження до нього в повному обсязі інформації та документів від замовника. У разі необхідності до розгляду документів можуть залучатися інші структурні підрозділи міністерства.

Наказ Мінекономрозвитку від 16.09.14 р. № 1112 набув чинності з 04.11.14 р. («Офіційний вісник України» від 04.11.14 р. № 86).

Повний текст наказу з докладним коментарем див. у журналі «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» від 10.11.14 р. № 45.

Новини за темою:

Нові форми документів у сфері держзакупівель – з 07.11.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!