Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оновлено порядок проведення валютних аукціонів

October 5, 2015

НБУ модернізує порядок проведення аукціонів з купівлі та продажу валюти.
Досі регулятор був повинен оголошувати про проведення аукціонів напередодні. Натомість, оновлене Положення передбачає оголошення про аукціони не тільки напередодні, але і в день їх проведення. Це дозволить підвищити оперативність реагування НБУ на виникнення дисбалансів на валютному ринку. Як і раніше, оголошення про аукціони і їх умови будуть надсилатися засобами електронної пошти.
Також розмежовано терміни конкурентної і неконкурентної заявки. Якщо конкурентна заявка включає певний курс гривні до інвалюти, то у неконкурентній заявці курс гривні до інвалюти не зазначається. Таким чином, неконкурентна заявка дає можливість гарантовано купити або продати валюту на аукціоні. Зокрема, конкурентні заявки зможуть задовольнятися за курсом відсікання або за курсом, зазначеним у заявках суб’єктів ринку. А неконкурентні заявки задовольнятимуться за курсом, який розраховується як середньозважений курс за всіма задоволеними під час аукціону конкурентними заявками.
Водночас оновлене Положення посилює відповідальність банків за виконання заявок, наданих для участі в аукціоні. Банк, заявка якого обрана НБУ для задоволення на аукціоні, зобов’язаний укласти угоду з НБУ щодо продажу або купівлі інвалюти та підтвердити її за допомогою програмного комплексу "Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України". Така заявка не може бути відкликана. Банки-порушники будуть відсторонені від участі в трьох наступних аукціонах.

Постанова НБУ від 01.10.15 р. № 655 набула чинності з 03.10.15 р.

Новини за темою:
Національний банк України розпочинає регулярні аукціони з купівлі валюти

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!