Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Про оренду нерухомості у фізичних осіб. Порада від експерта редакції!

November 28, 2014

Податковим агентам, які орендують у фізичних осіб (не суб`єктів підприємницької діяльності) нерухоме майно, хочемо нагадати, а тим, хто тільки планує це робити, повідомити про особливості оподаткування орендної плати. Адже об`єкт оподаткування щороку може змінюватися. Тобто, починаючи з січня 2015 року, слід перевірити ще раз орендний платіж.

Нормами ПК (пп. 170.1.2) передбачено, що при оренді у фізичної особи будинку, квартири, нежитлових приміщень та інших об`єктів нерухомості об`єкт оподаткування визначається виходячи з величини орендної плати (згідно з договором оренди), при цьому він не може бути меншим від мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу розраховується відповідно до Методики, затвердженої постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1253, за формулою

П = Заг х Р

де П – мінімальна сума орендного платежу за нерухоме майно, грн.;

Заг – загальна площа орендованого нерухомого майна, м2;

Р – мінімальна вартість місячної оренди 1 м2 загальної площі нерухомого майна з урахуванням його місцезнаходження, інших функціональних і якісних показників, яка має бути встановлена органом місцевого самоврядування, на території якого розташована нерухомість, що орендується, та оприлюднена у ЗМІ до початку звітного податкового року.

З огляду на норми ПК, а також із метою правильного визначення об`єкта оподаткування рекомендуємо вам дізнатися, чи було оприлюднено рішення місцевої ради, на території якої розташовано нерухомість, про затвердження мінімальної вартості місячної оренди 1 м2 загальної площі нерухомого майна фізичних осіб.

Якщо оприлюднення вже відбулося або відбудеться до 31.12.14 р. включно, то об`єкт оподаткування слід визначити з урахуванням мінімальної суми орендного платежу. У тих регіонах України, у яких до початку звітного року відповідне рішення не буде прийняте або ж було прийняте, але не оприлюднене, сторони договору оренди можуть передбачити орендну плату будь-якого (який підходить сторонам) розміру. При цьому податковий агент – орендар визначатиме об`єкт обкладення ПДФО виходячи з розміру орендної плати, передбаченої в договорі (пп. 170.1.2 ПК).

Нагадаємо, що орендна плата є об`єктом для утримання ПДФО, але не є об`єктом для нарахування та утримання ЄСВ. Також із суми орендної плати не утримується військовий збір. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ виплату орендної плати за оренду нерухомого майна відображають під кодом ознаки доходу «106». При цьому форма № 1ДФ подається до органу ДФС за місцем реєстрації орендаря, а не за місцезнаходженням об`єкта, що орендується.

Новини за темою:
Оподаткування нерухомості: що не оподатковувати?
Як обчислити ПДФО, якщо орендна плата перевищує 10 мінімальних зарплат?
Оподаткування оренди за землю сільгосппризначення, що знаходиться в АР Крим
Нова форма декларації з податку на нерухоме майно

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!