Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Про деякі правила проведення індексації. Порада від експерта редакції!

October 2, 2015

Сьогодні хочемо нагадати бухгалтерам, які відповідають за нарахування зарплати, деякі правила проведення індексації.

1.  Індексація зарплати проводиться тільки у тому випадку, коли індекс інфляції (індекс споживчих цін) перевищує поріг індексації, установлений на рівні 101 %.
Індекс інфляції за кожний місяць публікується Держслужбою статистики в офіційних виданнях до 10-го числа наступного місяця. Крім того, індекс інфляції щомісяця публікується на сторінках «БАЛАНСУ». Наприклад, індекс інфляції за серпень становив 99,2 % (опублікований у «БАЛАНСІ», 2015, № 74-75, с. 62).  
Важливий нюанс: індекс інфляції для проведення індексації застосовується з наступного місяця після публікації.

2.  Індексації підлягають доходи тільки в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. Частина грошових доходів, що перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає. При цьому, якщо зарплата працівника:  

  • перевищує такий мінімум – її індексують тільки у зазначених межах;  
  • менша від прожиткового мінімуму – індексації підлягає вся сума зарплати.  

З вересня 2015 року прожитковий мінімум для працездатних осіб установлений у розмірі 1 378 грн. Отже, до кінця року максимальний індексований розмір зарплати становитиме 1 378 грн.  

3.  З метою нарахування індексації важливо визначити базовий місяць. Базовим уважається кожний місяць, у якому відбулося підвищення доходу (окладу, ставки) конкретного працівника, причому незалежно від суми такого підвищення.  
Зверніть увагу! У вересні відбулося підвищення мінімальної зарплати до 1 378 грн. Для працівників, у яких оклад установлено на рівні мінімальної зарплати, вересень буде базовим місяцем. Тобто доходи, отримані такими працівниками у вересні, не індексуються.  
Якщо індекс інфляції місяця, що настає за базовим:  

  • перевищить поріг індексації, то його використовують для індексації зарплати за наступний місяць;  
  • не перевищить – тоді індекс для проведення індексації розраховують наростаючим підсумком починаючи з місяця, що настає за базовим. Роблять це шляхом перемножування місячних індексів інфляції. Від результату залежить відповідь на запитання, треба індексувати зарплату чи ще ні. Коли поріг інфляції буде перевищено, тоді й потрібно буде індексувати зарплату.  

4.  На думку органів Мінсоцполітики (лист Мінсоцполітики від 03.10.14 р. № 219/10/136-14), непроведення індексації вважається виплатою зарплати в неповному обсязі. Тому, якщо інспектор з праці встановить такий факт, до посадових осіб і підприємства може бути застосована:  

  • адміністративна відповідальність – у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн.) на підставі ст. 41 КУпАП;  
  • фінансова відповідальність згідно зі ст. 265 КЗпП – у вигляді штрафу в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. З вересня 2015 року це 4 134 грн. (1 378 грн. х 3).  

Нагадаємо, що зведену таблицю індексів інфляції, індекси для визначення компенсації громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати, а також для індексації заробітної плати можна знайти на сайті «БАЛАНСУ» (у Правовій базі в розділі «Оплата праці» в теці «Індексація і компенсація»), а також на сторінках «БАЛАНСУ» в першому номері кожного місяця.

Людмила Артем’єва, 
редактор журналу «БАЛАНС» 

[p2650]

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!