Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи потрібно завіряти скріншоти електронного листування для подачі в суд?

August 9, 2016

Електронне листування давно використовується як ефективний інструмент при веденні бізнесу, укладення угод побутового характеру і т.д. При цьому сторони часто не створюють ніякого іншого документообігу, крім як електронного, чи важливі деталі договору обговорюють за допомогою e-mail. Тому, рано чи пізно виникає питання про необхідність використання електронного листування як доказ в суді.
Законодавство України чітко не встановлює, які характеристики повинно мати електронне листування для його використання в якості доказу в суді, тому в цьому питанні не спостерігається єдиної судової практики.
Крім цього, при діловому листуванні між юридичними і фізичними особами не використовуються електронні цифрові ключі, що істотно ускладнює завдання доведення. Законом також не прописана чітка зовнішня форма доказу: в суд же подається роздруківка з сайту або поштового клієнта, на що опонент буде заперечувати, що така роздруківка - це неприпустимий доказ. Важко також зафіксувати факт отримання отримувачем електронного листа, адже можливий варіант, що поштовий сервер або поштовий клієнт цілком могли визначити зміст листа як спам.
Що стосується запевнення роздруківок електронного листування, то в ст. 75 Закону «Про нотаріат» існує норма, яка дає право нотаріусам і посадовим особам органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, засвідчувати вірність копій документів, виданих підприємствами, установами і організаціями. Однак, чи вважати web-скріншот документом такого роду?
Крім цього, зараз українські нотаріуси відмовляють у здійсненні протоколу огляду веб-сторінки через відсутність такого нотаріальної дії в Законі «Про нотаріат» та в порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://sud.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nuzhno-li-zaveryat-skrinshoty-elektronnoj-perepiski-dlya-podachi-v-sud

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!