Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси оподаткування постачання вживаного транспорту

November 4, 2015

ДФС розглянула питання щодо оподаткування операцій з постачання вживаних транспортних засобів.
У разі, якщо платник податку провадить підприємницьку діяльність з постачання вживаних товарів (комісійну торгівлю), що придбані в осіб, не зареєстрованих як платники ПДВ, базою оподаткування є комісійна винагорода такого платника податку.
У випадках, коли платник податку здійснює діяльність з постачання однорідних вживаних товарів, придбаних у фізосіб, не зареєстрованих як платники податку, у межах договорів, що передбачають передання права власності на такі товари, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною продажу та ціною придбання таких товарів.
Отже, ПК відокремлює операції з постачання вживаних товарів за договорами комісії та з постачання однорідних вживаних товарів за договорами купівлі-продажу.
Вживаними товарами вважаються товари, що були в користуванні не менше року, а також транспортні засоби, які не підпадають під визначення нового транспортного засобу.
Новим транспортним засобом, зокрема новим наземним транспортним засобом, вважається той, що вперше реєструється в Україні відповідно до законодавства та при цьому має загальний наземний пробіг до 6000 кілометрів.
Отже, легковий автомобіль буде вважатися вживаним товаром, якщо він:
- або був у користуванні не менше року,
- або реєструється в Україні відповідно до законодавства не вперше та при цьому має загальний наземний пробіг більше 6000 кілометрів.
Однорідними вживаними товарами вважаються товари, що не є ідентичними, але мають схожі характеристики і складаються із схожих компонентів, у результаті чого виконують однакові функції порівняно з товарами, що оцінюються, та вважаються комерційно взаємозамінними.
Для визначення товарів однорідними (подібними) враховуються: якість та ділова репутація на ринку; наявність торговельної марки; країна виробництва (походження); виробник; рік виробництва; новий чи вживаний; термін придатності.
Так, два легкових автомобілі однієї торгової марки, однієї моделі, але виготовлені у різних роках не будуть вважатися однорідними товарами.
При визначенні бази оподаткування слід також враховувати, у кого придбавається товар для подальшого його продажу.
Так, якщо здійснюється операція з реалізації вживаного товару (вживаного легкового автомобіля), який попередньо був придбаний в осіб, не зареєстрованих як платники податку (незалежно - у фізичних чи юридичних осіб), базою оподаткування ПДВ буде комісійна винагорода.
При постачанні вживаного товару (вживаного легкового автомобіля), попередньо придбаного у зареєстрованої платником податку особи (як фізичної, так і юридичної особи), база оподаткування ПДВ буде визначатись відповідно до п. 188.1 ПК.
При реалізації однорідних вживаних товарів, які попередньо були придбані у фізосіб, не зареєстрованих як платники податку, база оподаткування ПДВ буде визначатись виходячи з позитивної різниці між ціною продажу та ціною придбання таких товарів.
При постачанні однорідних вживаних товарів, які були попередньо придбані у юросіб, не зареєстрованих як платники податку, або у зареєстрованих як платники податку фізичних та юридичних осіб, база оподаткування ПДВ буде визначатись відповідно до пункту 188.1 ПК.

Лист ДФС від 28.10.15 р. № 22837/6/99-99-19-03-02-15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!