Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Перераховуємо робочий час і тривалість відпустки

November 6, 2015

  • Що таке «нормальна тривалість робочого часу» і як її визначити?
  • Якими чином впливає встановлення нового свята у жовтні п. р. на норму тривалості робочого часу, визначену до початку календарного року?
  • Як правильно розрахувати тривалість щорічної відпустки у різні періоди 2015 року?

Нове свято у жовтні: перераховуємо робочий час і тривалість відпустки

Григорій МАКСИМЕНКО,
експерт з умов
та режимів праці

Чинним законодавством не передбачено розроблення та затвердження в установленому порядку норми тривалості робочого часу на рік, квартал, місяць чи будь-який інший період року.
Норми робочого часу, розраховані за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю, рівною кількістю часу роботи впродовж кожного робочого дня з відповідним зменшенням на одну годину часу роботи напередодні святкових і неробочих днів, що публікуються в засобах масової інформації, не реєструються в Міністерстві юстиції України, а тому при розробці норми робочого часу для встановленого графіка роботи на підприємстві, в установі, організації (далі — підприємство) можуть розглядатися як методичні рекомендації або приклад розрахунку.

ПРО РОЗРОБКУ НОРМИ РОБОЧОГО ЧАСУ

При розробці норми робочого часу мають бути враховані вимоги статей 50–53, 67 і 73 КЗпП України, зокрема, такі:
— нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 год. на тиждень (ст. 50);
— для окремих категорій працівників встановлюється скорочена тривалість робочого часу (ст. 51);
— працівникам, яким установлено 40-годинний робочий тиждень, тривалість роботи напередодні святкових і неробочих днів (ст.73) скорочується на одну годину;
— робота у 2015 році не проводиться на підприємствах у такі святкові і неробочі дні:
1 січня — Новий рік
7 січня — Різдво Христове
8 березня — Міжнародний жіночий день
12 квітня — Пасха (Великдень)
1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих
9 травня — День перемоги над нацизмом у Дру¬гій світовій війні (День перемоги)
31 травня — Трійця
28 червня — День Конституції України
24 серпня — День незалежності України
14 жовтня — День захисника України;
— у випадку, коли святковий або неробочий день (ст. 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (частина третя ст. 67).
Підприємства при укладанні колективного договору можуть установлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено законодавством (частина друга ст. 50 КЗпП).
Статтею 52 КЗпП передбачено можливість вста¬новлення як п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями, так і шестиденного робочого тижня з одним вихідним днем.
При шестиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи статтею 52 КЗпП чітко регламентована і не може перевищувати 7 год. при тижневій нормі 40 год., 6 год. при тижневій нормі 36 год. і 4 год. при тижневій нормі 24 год. Зазначене, у поєднанні з нормою частини другої статті 53 КЗпП щодо тривалості роботи напередодні святкових і вихідних днів, слугує підставою для обрахунку норми тривалості робочого часу за будь-який період.

ЗВЕРНУТИ УВАГУ
РОЗРАХУНОК НОРМИ ТРИВАЛОСТІ РОБОЧОГО ЧАСУ ПРИ ШЕСТИДЕНЦІ ҐРУНТУЄТЬСЯ НА ЗАКОНОДАВЧО ВСТАНОВЛЕНИХ ПІДСТАВАХ, А ТОМУ НА ВСІХ ПІДПРИЄМСТВАХ ТАКА НОРМА БУДЕ ОДНАКОВОЮ.

Інша ситуація стосовно п’ятиденного робочого тижня. КЗпП не регламентовано конкретну тривалість роботи за п’ятиденним робочим тижнем упродовж кожного робочого дня, а тому правилами внутрішнього розпорядку підприємства може бути встановлено іншу тривалість робочого дня ніж та, яку рекомендувало для розрахунку норм часу Міністерство соціальної політики України.

ЗВЕРНУТИ УВАГУ
У РАЗІ СТРУКТУРНИХ ЧИ ІНШИХ ЗМІН НА ПІДПРИЄМСТВІ ВЕЛИЧИНА ТРИВАЛОСТІ РОБОТИ ЗА МІСЯЦЬ, КВАРТАЛ, РІК МОЖЕ БУТИ ВІДМІННОЮ.

ЯК ВПЛИВАЄ ВСТАНОВЛЕННЯ НОВОГО СВЯТА НА НОРМУ ТРИВАЛОСТІ РОБОЧОГО ЧАСУ

Розглянемо розрахунок норми робочого часу на прикладах.

ПРИКЛАД 1

Законом України «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» від 5 березня 2015 року № 238-VIII (далі — Закон № 238) встановлено новий святковий день 14 жовтня — День захисника України. Оскільки зазначений Закон набув чинності з 25 березня 2015 року, норма тривалості робочого часу на жовтень 2015 року має бути скоригована.
Якщо розраховуватимемо місячну норму за параметрами, закладеними в розрахунку норм робочого часу, якими користується Мін¬соцполітики (робота за графіком п’яти¬ден¬ного робочого тижня, з вихідними днями у суботу та неділю, скорочення тривалості роботи на одну годину напередодні святкового дня 13 жовтня, рівна кількість часу роботи упродовж кожного робочого дня), то, на¬приклад, при 40-годинному робочому тижні за 8-годинним робочим днем має бути відпрацьовано 20 днів (160 год.) та 1 день тривалістю 7 год. у вівторок 13 жовтня.
За вказаних вище умов норма робочого часу має становити 167 год.

[d2686]

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!