Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Новий механізм покарання переселенців

June 9, 2016

У Комітеті ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розповіли, що Кабінет Міністрів планує внести зміни до постанови від 5 листопада 2014 року № 637 щодо соцвиплат переселенцям.
У проекті акта є положення про те, що скасування довідки є підставою для призупинення особам пенсійних виплат. Але відповідно до закону повернення людини на колишнє місце проживання або виїзд на постійне місце проживання за кордон є підставою для скасування довідки ВПЛ, а не пенсій чи інших видів соціальної допомоги.
Також проектом пропонується затвердити два порядки: про призначення (поновлення) соціальних виплат ВПЛ і про здійснення контролю за такими виплатами. У проектах цих документів закріплюється термін «призупинення», якого немає ні в жодному законі України.
Крім цього, першу виплату після «призупинення» особа отримає тільки через 2 місяці після рішення Комісії. Соціальні виплати за 2 місяці до їх поновлення не здійснюються. Тільки на розсуд Комісії залишається питання оновлення соціальних виплат за всі місяці невиплат, а не через 2 місяці. Повторне призначення виплат особі, якій вони були припинені через те, що його довідку було скасовано, можливо тільки через 6 місяців після припинення виплат. Зазначені норми виглядають як введення механізму покарання внутрішньо переміщених осіб за те, що вони дозволяють собі вільно переміщатися по країні, відзначають в Комітеті. Подібні застереження і обмеження не передбачені ні по жодній іншій групі громадян України.
Проектами порядків пропонується дозволити так званим мобільним групам перевіряти фактичне місце проживання переселенців і складати за результатами перевірок акти обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї. Причому до складу таких груп включаються представники ГМС (яка згідно із законодавством взагалі не осуществляеют роботу по переміщеним населенням), СБУ, Нацполіціі. Такий склад викликає серйозне занепокоєння і означає тільки одне: уряд вважає переселенців злочинцями.
Більш того, призначення пенсій чи іншої соцдопомоги тільки за результатами актів обстеження є дискримінацією переміщених осіб. Адже будь-яким іншим категоріям пенсіонерів для отримання заробленої ними пенсії не потрібно бути перевіреними ніякими мобільними групами і редоставлять докази про свої матеріально-побутових умовах.

Джерело: .

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!