Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Новації ЄСВ – 2017 у питаннях-відповідях

January 31, 2017

Наведемо ряд питань, які найчастіше задавали відвідувачі семінарів, та відповіді на них.

1. У приватного підприємця, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, працює інвалід на 0,5 ставки неповний робочий день. Як нараховувати ЄСВ? Чи нараховувати різницю до мінімальної зарплати? Який відсоток брати для нарахування – 22 % чи 8,41 %? Місце роботи основне.
Ставка ЄВ у розмірі 8,41 % визначеної бази нарахування для працюючих інвалідів встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди.
Вказана пільга не розповсюджується на ФОП, які використовують працю найманих працівників – інвалідів.
 Таким чином, для найманого працівника – інваліда (основне місце роботи), який працює у ФОП, де загальна сума заробітної плати (доходу) за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується дохід, та ставки ЄВ у розмірі 22 %.

2. Підприємець-пенсіонер за віком на загальній системі оподаткування. Працює – тобто є валові доходи. Як у 2017 році повинен сплачувати ЄСВ?
За 2017 рік фізособи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

3. Чи сплачують з 1 січня 2017 року ЄВ ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за період, в якому не отримували дохід (прибуток)?
Починаючи з 2017 року, у разі якщо фізичними особами - підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

4. Коли у платника виникає необхідність нарахувати єдиний внесок з мінімальної заробітної плати?
У разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску за умови перебування у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.
Вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до:
- заробітної плати з джерела не за основним місцем роботи (базою нарахування єдиного внеску є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру);
- заробітної плати (доходу) працівника-інваліда, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка 8,41 %;
- заробітної плати (доходів) працівників всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, де застосовується ставка 5,3 %;
- заробітної плати (доходу) підприємств та організацій, громадських організацій інвалідів, де застосовується ставка 5,5 %;
- працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати на період проведення атитерористичної операції у відповідному населеному пункту з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більш як сім календарних днів після прийняття рішення про припинення атитерористичної операції.

Докладніше дивись за посиланням: http://zak.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/283491.html.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Novacii-ESV-%E2%80%93-2017-v-voprosax-otvetax.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!