Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Деякі питання щодо порядку заповнення ПН та РК

November 9, 2016

ДФС у листі від 03.10.16 р. № 21408/6/99-99-15-03-02-15 розглянула питання щодо порядку заповнення податкової накладної/розрахунку коригування.

Щодо можливості зазначення платником податку у податковій накладній номера та дати цивільно-правового договору, у межах якого відбувається постачання товарів/послуг

Податківці нагадують, що з обов’язкових реквізитів податкової накладної виключено реквізит «Вид цивільно-правового договору».

Згідно з формою та порядком заповнення податкової накладної, затвердженими наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307, графи для зазначення виду цивільно-правового договору у податковій накладній не передбачено.

Водночас реквізит «Номенклатура товарів/послуг продавця», який віднесено до складу обов’язкових, має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг, та не повинен містити інших даних, зокрема щодо номера та дати цивільно-правового договору.

Таким чином, відображення реквізиту «Вид цивільно-правового договору» у податковій накладній не передбачено.

Щодо порядку заповнення графи 1 розділу «Б» розрахунку коригування до податкової накладної

Відповідно до форми розрахунку коригування графа 1 розділу Б має назву «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується». Отже, у графі 1 розділу «Б» розрахунку коригування зазначається саме номер рядка податкової накладної, до якої складається розрахунок коригування, згідно номенклатури товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується.

Щодо віднесення сум ПДВ до податкового кредиту відповідно до податкових накладних/розрахунків коригування, в яких графи «Номенклатура товарів/послуг продавця» та «№з/п рядка податкової накладної, що коригується» заповнені з помилками

Наявність помилок при заповненні, зокрема, граф податкової накладної/розрахунку коригування «Номенклатура товарів/послуг продавця» та «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується», що не заважають ідентифікувати операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не може бути підставою для виключення податкової накладної/розрахунку коригування зі складу податкового кредиту. Якщо, звісно, немає інших підстав для його зменшення.

Платник податку для виправлення у податковій накладній/розрахунку коригування помилок, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, що містить помилки в обов’язкових реквізитах, та зареєструвати його в ЄРПН.

При допущенні помилки у розрахунку коригування платник податку має право скласти другий розрахунок коригування до податкової накладної, в якому будуть виправлені показники розрахунку коригування, складеного з помилками.

При цьому розрахунки коригування, складені для виправлення помилок, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у податковій звітності з ПДВ не відображаються.

Щодо порядку заповнення та округлення показників в окремих графах податкової накладної

Для коректного заповнення податкової накладної необхідно чітко дотримуватись:

- порядку заповнення податкової накладної, визначеного Порядком №1307,

- положень пп. 194.1.1 ПК, а саме: ПДВ становить 20%, 7% бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг (а не вираховується з неї).

Водночас податківці повідомляють, що ДФС забезпечена можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних, в окремих графах яких є певна розбіжність за рахунок округлення вартісних показників.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nekotorye-voprosy-otnositelno-poryadka-zapolneniya-NN-i-RK.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!