Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Деякі особливості складання уточнюючого розрахунку переробними підприємствами

June 15, 2015

ДФС повідомляє про окремі особливості складання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ переробними (м’ясомолочними) підприємствами у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, допущених в звітних (податкових) періодах до 1 січня 2015 року в деклараціях, які подавалися на підставі пункту 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПК.
У разі якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов`язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Дію особливого режиму справляння ПДВ переробних (м’ясомолочних) підприємств, визначеного пунктом 1 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" ПК, зупинено, починаючи з 1 січня 2015 року.
В зв’язку з цим, починаючи з 1 січня 2015 року, переробні підприємства – платники ПДВ всі операції відображають в податковій декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, з позначкою 0110 та сплачують ПДВ до бюджету у загальновстановленому порядку.
У той же час, зазначена категорія платників податку не позбавлена права на застосування норм ст.50 ПК до податкових декларацій, в яких відображені операції, на які до 1 січня 2015 року поширювався особливий режим справляння ПДВ, якщо після вказаної дати залишається зареєстрованими платниками ПДВ.
Разом з тим, Порядком від 23.01.15 р. № 13 не затверджено окремої форми уточнюючого розрахунку для податкових декларацій за формою 0140, які втратили чинність у зв’язку з припиненням законодавчої можливості їх застосування.
Таким чином, з метою забезпечення реалізації права платників податків на самостійне виправлення помилок, наданого ст.50 ПК, починаючи з 1 січня 2015 року уточнення (коригування) податкових декларацій з ПДВ (переробного підприємства) з позначкою 0140, в частині внесення змін до складу податкових зобов’язань та податкового кредиту (зокрема, включення до складу податкового кредиту податкових накладних, дата складання яких припадає на 2014 рік) здійснюється шляхом подання уточнюючого розрахунку за формою, діючою станом на 31 січня 2015 року, форма якого була затверджена  наказом Мінфіну від 23.09.14 р. № 966.
Складання уточнюючого розрахунку у зв’язку з виправленням помилок, допущених при декларуванні операцій, на які до 1 січня 2015 року поширювався особливий режим справляння ПДВ переробних (м’ясомолочних) підприємств, здійснюється з урахуванням таких особливостей.
В заголовній частині уточнюючого розрахунку в обов’язковому порядку заповнюється рядок 0140.
Якщо результатом виправлення помилки є збільшення суми податку, яка до 1 січня 2015 року підлягала перерахуванню на спеціальний рахунок переробного підприємства, тобто збільшується сума податкових зобов’язань, така сума вказується в рядку 25.1 уточнюючого розрахунку, в рядку 26 нараховується штраф у розмірі 3 % від донарахованої суми. Визначені в уточнюючому розрахунку сума податкових зобов’язань та штраф підлягають сплаті до бюджету у загальновстановленому порядку та відображаються в інтегрованій картці платника податку (далі – ІКПП) як окремі нарахування на дату подання уточнюючого розрахунку.
Якщо результатом виправлення помилки є зменшення суми податку, яка до 1 січня 2015 року підлягала перерахуванню на спеціальний рахунок переробного підприємства, або збільшення/зменшення від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, то така сума враховується у рядку 29 розділу ІV декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок, та зазначається в графі 11 таблиці 1 додатка 2 (Д2) до декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.
Показник рядка 20.2 з декларації 0140 за грудень 2014 року (ІV квартал 2014 року) підлягав перенесенню до складу показника рядка 21.1 декларації 0110 за січень 2015 року (І квартал 2015 року) та подальшому відображенню у розділі ІІІ декларації відповідно до порядку заповнення цього розділу.

Лист ДФС від 12.06.15 р. № 20955/7/99-99-19-03-02-17.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!