Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ презентував Дорожню карту з переходу до інфляційного таргетування

March 21, 2016

Національний банк України оприлюднив Дорожню карту з переходу до інфляційного таргетування, розраховану на наступні 12-18 місяців. Цей документ визначає план дій по реалізації Стратегії монетарної політики на 2016-2020 рр., затвердженою Правлінням Національного банку у серпні 2015 року.
Національний банк використовуватиме режим інфляційного таргетування (режиму ІТ) для забезпечення цінової стабільності. Для цього Національний банк визначив у Стратегії цілі щодо інфляції – 12 % з можливістю відхилення +/- 3 % на кінець 2016 року, 8 % +/- 2 % на кінець 2017 року, 6 % +/- 2 % на кінець 2018 року і 5 % +/- 1 % на кінець 2019 року. На відміну від прогнозу інфляції, який є розрахунковою величиною і може змінюватися в залежності від фактичних та очікуваних тенденцій в економіці, ціль є незмінною величиною. Саме на її досягнення і спрямовується монетарна політика за режиму ІТ. Якщо згідно з прогнозними розрахунками  інфляція відрізняється від її цільового рівня, центральний банк застосовує інструменти монетарної політики для повернення її до цілі.
Підготовча робота для переходу до нового режиму монетарної політики триває вже давно. На першому етапі, ще до 2015 року, було створено технічні передумови, зокрема побудовано макроекономічні моделі, розроблено квартальний прогнозний цикл. На другому етапі у першій половині 2015 року було створено інституційні передумови, у тому числі змінено процес прийняття рішень з монетарної політики. З другої половини минулого року і досі триває третій етап – впровадження інфляційного таргетування.
У підсумку всієї проведеної роботи на сьогодні вже наявні критично необхідні передумови для запровадження режиму ІТ. По-перше, на законодавчому рівні вже визначено пріоритет цілі щодо цінової стабільності. По-друге,  забезпечено незалежність центрального банку у використанні інструментів для досягнення цієї цілі. По-третє, на відміну від попередніх років, відсутнє фіскальне домінування.  «Всі ці передумови є в наявності і НБУ де-факто вже проводить монетарну політику як таргетер інфляції», - зазначив заступник Голови Національного банку України Дмитро Сологуб.
Реалізація Дорожньої карти дозволить покращити інші умови, які не були критичними на початку переходу, але які необхідні для успішного функціонування режиму ІТ в подальшому. Так, будуть вживатися кроки для забезпечення ефективної координації з Радою НБУ, Урядом, МВФ та Держстатом. Також Національний банк продовжить приводити інструменти, механізми і процедури у відповідність до стандартів режиму ІТ. Зокрема, запровадить новий операційний дизайн процентної політики. Водночас буде поглиблено аналітичну підтримку прийняття рішень з монетарної політики і вжито заходів для підвищення обізнаності та розуміння громадськістю монетарної політики центробанку.
Одним з ключових напрямів роботи Національного банку також є підвищення ефективності механізму монетарної трансмісії. «Для цього необхідно розвивати ринок державних цінних паперів і ринок деривативів, провести лібералізацію валютного регулювання, а також перезавантаження банківського сектору», - розповів заступник Голови Національного банку України Олег Чурій. Завдяки цьому Національний банк зможе краще впливати на інфляційні процеси в країні.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/NBU-prezentoval-Dorozhnuyu-kartu-po-perexodu-k-inflyacionnomu-targetirovaniyu.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!