Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Назва посад у штатному розписі - на підставі Класифікатора професій

August 17, 2016

Відповідно до статті 64 ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.
Згідно з Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58 (із змінами), записи в трудову книжку про назву роботи, професії або посади, на яку прийнято працівника, виконуються відповідно до професійних назв робіт, зазначених у Класифікаторі професій.
У той же час в розділі “Основні положення” Національного класифікатора України ДК 003:2010 “Класифікатор професій” (далі – Класифікатор), затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, передбачено, що на підприємствах, в установах і організаціях записи про роботу вносять в установленому порядку в трудові книжки працівників відповідно до професійних назв робіт, зазначених у Класифікаторі.
Отже, назви посад (професій), які передбачаються в штатному розписі, повинні відповідати Класифікатору.
Таким чином, з урахуванням необхідності врегулювання та забезпечення прав працівників на працю, захист від незаконного звільнення та оплату праці затвердження штатного розпису на підприємстві є обов'язковим, і відсутність останнього слід вважати порушенням вимог законодавства про працю, за яке роботодавець може нести адміністративну відповідальність.
Враховуючи викладене, рекомендуємо при розроблені штатного розпису враховувати, що назви посад (професій), які передбачаються в штатному розписі, повинні відповідати Класифікатору.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nazvaniya-dolzhnostej-v-shtatnom-raspisanii---na-osnovanii-Klassifikatora-professij

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!