Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Названий податок на житло по містах України

August 18, 2016

Згідно з новими правилами, раз на рік українці зобов'язані платити податок на нерухомість в тому випадку, якщо метраж житла буде перевищувати встановлені ліміти. Однак розмір даного збору буде відрізнятися в різних містах, оскільки його встановлює місцева влада.
Податкова пільга для квартир становить 60 кв. м, а для житлових будинків - 120 кв. м на людину.
Наприклад, якщо будинком володіє дві особи, то його метраж умовно ділиться навпіл, але тільки зареєстровані члени сім'ї не береться до уваги.
Що стосується сум податку, які громадянам доведеться віддавати за своє майно, то вони кардинально відрізняються в різних регіонах країни. Наприклад, Івано-Франківськ, Одеса і Суми вирішили, що за один додатковий метр власник заплатить 2% своєї мінімальної зарплати (близько 24 грн). Варто відзначити, що це найвищий відсоток з можливих в 2016 році.
А ось в Ужгороді, Києві та Чернігові встановили плату в 1%. При цьому в 2017 році місцева влада зможе підняти максимальну планку до 3% з кожного квадратного метра (трохи більше 41 грн).
Таким чином, зараз одесит з квартирою в 100 кв. м повинен заплатити 974 грн, а в наступному році - 1653 грн.
Крім того, якщо не внести платіж до 28 серпня, то сума стане ще більше за рахунок нарахування пені. Вона складе 10% від суми податку, якщо не заплатити протягом перших 30 днів після зазначеного дня, і 20%, якщо не платити ще довше.
Також варто відзначити, що якщо сума заборгованості перевищить 10 мінімальних зарплат (14,5 тис. грн), то виконавчі служби можуть спробувати відібрати майно. До всього іншого, якщо у власності значиться квартира понад 300 кв. м або будинок, площа якого більше 500 кв. м, то потрібно буде заплатити ще 25 тис. гривень.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nazvan-nalog-na-zhile-po-gorodam-Ukrainy

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!