Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оподаткування новорічних подарунків. Порада від експерта редакції!

December 23, 2015

Напередодні свята Нового року більшість підприємств придбаває власним коштом подарунки для дітей своїх працівників. Крім того, вручаються подарунки, іноді досить коштовні (смартфони, планшети, побутова техніка тощо), працівникам, які досягли найбільш плідних результатів у минаючому році. Тож перед бухгалтером постає запитання: чи потрібно обкладати ПДФО вартість таких подарунків та як відобразити їх у формі № 1ДФ?

Відповідно до пп. 165.1.39 Податкового кодексу (далі – ПК) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % мінімальної заробітної плати (далi – МЗП) (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. Якщо ж вартість дарунків перевищує 50 % МЗП, то сума перевищення оподатковується як додаткове благо відповідно до пп. «е» пп. 164.2.17 ПК (вартість безоплатно отриманих платником податку товарів). Згідно з останнім абзацом пп. 164.2.17 ПК якщо додаткові блага надаються в негрошовій формі, їх оподаткування здійснюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПК, а саме: базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт.

Отже, як оподатковувати новорічні подарунки, якщо вони надаються і працівникові, і його дитині, що необхідно зробити для здійснення окремого оподаткування подарунків (приклад розрахунку в обох випадках), чи обкладаються такі подарунки військовим збором, як відобразити у звітності вартість подарунків у кожному з випадків, а також коли сплачуються податки – про це все читайте в "Баланс-Агро" № 46 та "Баланс" № 103-104: тема номеру "Новий рік на поріг".

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!