Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податок на нерухомість: кому і скільки

July 22, 2016

Незважаючи на те, що навколо так званого «податку на нерухомість» в останні роки йдуть запеклі суперечки, більшість українців поки так і не відчули його дію на своїх гаманцях. Після впровадження цього податку в 2014 році протягом двох років, за статистичними даними, його платили всього 40 тис. чоловік.
А все тому, що спочатку з цього податку були передбачені досить великі пільги, які фактично виключили переважну більшість нерухомості з бази оподаткування. Зокрема, не оподатковувалися квартири площею менше 120 кв. м і будинки площею менше 250 кв. м.
Однак, в цьому році кількість платників податку на нерухомість може збільшитися, оскільки за підсумками 2015 року жителі України будуть платити його за новими правилами, запровадженими Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» від 28 грудня 2014 року.
Згідно із законодавством, період сплати податку на нерухомість для фізичних осіб-власників будинків і квартир почався з 1 липня 2016 року, а нові правила, крім іншого, скоротили неоподатковувану цим податком площа з 120 кв. м до 60 кв. м для квартир і з 250 кв. м до 120 кв. м для будинків.
З жалем відзначимо, що власники звичайних 3-кімнатних квартир (за стандартом їх метраж - 64 кв. м) вже в цьому році заплатять державі за «зайві» 4 м.
Податок за 2015 рік сплачується по максимуму. Він складе 2% від мінімальної заробітної плати, затвердженої на початок податкового періоду (того ж 2015 року), тобто 27 грн. за кожен «зайвий» квадрат. 4 кв. м × 27 = 108 грн. - це та максимальна сума, яку, власник стандартної «троячки» заплатить державі за благо мати «надлишки».
Розрахуватися з державою потрібно протягом 60 днів після отримання від органу ДФС податкового повідомлення. До цього документа додається квитанція з реквізитами для оплати.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://sud.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nalog-na-nedvizhimost-komu-i-skolko

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!