Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податок на нерухомість

November 9, 2015

З 1 січня 2016 року на всіх українців власників нерухомості, загальна площа якої перевищує 180 кв. м, змусять платити податок на нерухомість.

Платити доведеться багато

Законодавець передбачив, що встановлювати розмір ставки податку на нерухомість - прерогатива сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування і типів таких об'єктів нерухомості. При цьому ставка податку не може бути менше 1% і вище 2% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, за 1 кв. м.

Оскільки на 1 січня 2015 року розмір мінімальної зарплати в Україні складає 1218 грн, то максимальна ставка податку на нерухомість буде 24,36 грн за 1 кв. м. Розраховувати на те, що місцева влада не скористаються можливістю здерти з українців податок по максимуму, не доводиться.

Щоб максимально поповнити бюджет, чиновники будуть навмисне завищувати податок. Однозначно, податкове навантаження ляже на населення, причому якщо для людей із середнім і високим рівнем доходу такі суми будуть несуттєві, то для громадян з низькими доходами такий податок буде відчутний.

Але і без сюрпризів не обійшлося

Згідно з рішенням законодавця, податком на нерухомість будуть обкладатися всі метри, що перевищують площу в 180 квадратів. При цьому мова йде про загальну площу будови, а не житловий, як говорилося раніше. З одного боку, все правильно - таким чином законодавець зобов'язав платити податок на нерухомість товстосумів, які довгі роки інвестували в комерційні квадратні метри: офіси та магазини, готелі і туристичні бази, ресторани і бари, бази і склади.

Однак законодавець зробив маленьку приписку: податок на нерухомість будуть також платити власники господарських і присадибних будівель, використовуваних як допоміжних нежитлових приміщень. До таких об'єктів належать сараї і хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, погреби та навіси, котельні, бойлерні і трансформаторні підстанції.

На практиці виходить не дуже райдужна картина

Наприклад, проживає в селі самотня пенсіонерка, у якої є старий будинок-мазанка загальною площею 120 кв. м, включаючи веранду і комори. Поруч у дворі побудована літня кухня на 50 кв. м. Крім цього, господиня тримає десяток курей в сараї площею 20 кв. м, порося і корову у хліві ще на 30 кв. м. Є у бабусі і льох розміром 20 кв. м, де вона зберігає картоплю, буряк і консервацію. Ну і звичайно, туалет на вулиці площею 2 кв. м. Багатство незавидне, але, згідно з буквою закону, пенсіонерка - серйозний власник нерухомості загальною площею 242 кв. м. Виходить, що щорічно, починаючи з наступного року, вона повинна буде платити в сільську казну більше 1,5 тис. грн податку на нерухомість.

У той же час держава звільняє від сплати податку бізнесменів

А ось кіоскери, торговці на ринках, промисловці і сільськогосподарські товаровиробники звільнені від сплати податку на нерухомість. Так що своїми кіосками, магазинчиками, заводами і елеваторами можуть користуватися абсолютно безкоштовно, заробляючи собі капітали.

Розмір податку на нерухоме майно будуть визначати місцева влада, також як і межі житлової нерухомості, на яку встановлюються додаткові пільги. Саме на місцеві ради покладається обов'язок приймати рішення про введення такого податку та встановлення її ставки. Місцеві ради можуть збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування, а також встановлювати додаткові пільги залежно від майнового стану та рівня доходів громадян.

Наприклад, вони можуть вирішити, що такий податок не платитимуть громадяни, у яких сумарний місячний дохід досягає якогось певного рівня, який визначається місцевою владою. До компетенції виключно місцевих рад також відноситься питання оподаткування сараїв та прибудинкових споруд у селах, встановлення ставки оподаткування залежно від типу будівель, їх віку, місця розташування.

Очевидно, що саме від того якими будуть нові склади сільських, міських, районних та обласних рад, залежатиме засади встановлення податків на нерухомість: на користь простих людей або на користь збагачення товстосумів. Але все в наших з Вами руках! Тільки правильний вибір в органи місцевих рад дасть можливість селянам уникнути такої несправедливості.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Podatok-na-neruxomist-11047

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!