Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податок на доходи з депозитів знизився: що ще змінилося в ПДФО 1 січня

January 5, 2016

Зокрема, змінилася ставка податку на доходи фізосіб. Якщо раніше діяли 15% для місячних доходів до 10 ромірів мінімальної зарплати (на 1 січня 2016 р. - 13 780 грн.) і 20% із суми перевищення, то тепер застосовується 18% до будь-якої суми доходів. Виняток становлять пенсіонери, що одержують понад три розміри «мінімалки» (з 1 січня 2016 р. - 4 134 грн.), - з них із суми такого перевищення ПДФО справлятиметься за ставкою 15%, констатується в офіційному «Віснику» Державної фіскальної служби.

Водночас для доходів, нарахованих як виграш чи приз на користь резидентів або нерезидентів, ставка ПДФО дорівнюватиме 0% (раніше - подвійний розмір бази оподаткування, або 30%).

Пасивні доходи (у т.ч. відсотки з депозитів): ставка ПДФО 18% (раніше 20%). Але це крім дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств: для таких доходів залишається ставка 5%.

Податкова соціальна пільга надаватиметься в розмірі 50% від прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року. У Кодексі передбачено надання податкової пільги у 100%, але прикінцевими положеннями дія цієї норми постійно переносилася, тож по факту і було 50%.

Виключено підпункт "є" пункту 176.1 ст. 176 щодо обов’язку платників подавати податкову декларацію за результатами року, якщо протягом такого року доходи нараховувалися від двох і більше податкових агентів, а їх сума перевищувала 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у нашому випадку 146 160 грн.).

Для фізичних осіб - підприємців скасовано обов’язок сплати авансового внеску з ПДФО у відсотках до минулого року, а кінцеві терміни сплати податку суттєво перенесено - на 20 квітня, 20 липня і 20 жовтня. Також у Законі з’явилося застереження про те, що авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/PODATOK-NA-DOXODI-Z-DEPOZITIV-ZNIZIVSYA-SHHO-SHHE-ZMINILOSYA-V-PDFO-Z-01-SICHNYA-12488

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!