Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Моніторинг основних законодавчих та регуляторних ініціатив в аграрній сфері

January 22, 2016

Протягом 11—15 січня депутати працювали в комітетах, комісіях і фракціях. З 18 по 22 січня народні обранці працюють з виборцями. 

За звітний період в парламенті були зареєстровані та/або оприлюднені такі законодавчі ініціативи:

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення пільг для сільськогосподарських господарств» (р. №3748-2)

Автор — народний депутат Яценко А.В. (Відродження).

Комітет — з питань податкової та митної політики.

Про що: пропонується внести зміни до Податкового кодексу України та надати право сільськогосподарським підприємствам, що перейшли на спеціальний режим оподаткування, суму податку на додану вартість, що нараховується підприємству на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, залишати в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства, не перерахувавши його до бюджету.

Законопроект є альтернативним до проектів Законів України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціального режиму оподаткування сільськогосподарських товаровиробників)», р. №3748, народний депутат України Міщенко С. Г. (позафракційний) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства», р. №3748-1, народний депутат Кужель О. В. (Батьківщина) та ін.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру, щодо їх приведення у відповідність із нормами Законів України "Про адміністративні послуги" і "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності"» (р. №3759)

Автор — КМУ.

Комітет — з питань промислової політики та підприємництва.

Про що: пропонується закріпити на законодавчому рівні основні вимоги до видачі документів дозвільного характеру (з урахуванням норм Закону про адміністративні послуги), а саме: необхідність одержання дозволів; дозвільний орган, уповноважений їх видавати; перелік та вимоги до документів, необхідних для одержання дозволу; платність або безоплатність видачі (переоформлення, видачі дубліката, анулювання) дозволу; строк видачі або надання письмового повідомлення про відмову у видачі дозволу; вичерпний перелік підстав для відмови у видачі, переоформленні, видачі дубліката, анулюванні дозволу; строк дії дозволу або необмеженість строку його дії.

Також, передбачено внести зміни до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» з метою узгодження норм вказаного Закону з нормами інших законів, якими передбачена необхідність одержання документів дозвільного характеру.

Закріплення на законодавчому рівні вказаних вимог сприятиме узгодженню між собою законодавчих актів, що регулюють видачу документів дозвільного характеру, та підвищенню рівня захисту підприємців.

Проект Закону «Про зміну системи регулювання економіки» (р. №3766)

Автори: народний депутат Продан О. П. (БПП) та ін.

Комітет — з питань промислової політики та підприємництва.

Про що: пропонується встановити, що дія положень законодавчих актів України щодо отримання суб’єктами підприємницької діяльності дозвільних документів та/або якими встановлено інші норми, що регулюють господарську діяльність, втрачає чинність. Перелік складається з 90 кодексів та законів України. Також пропонується доручити Кабінету Міністрів України протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради України з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з проведенням відкритих громадських слухань, законопроектів щодо здійснення регулювання та видачі дозвільних документів у відповідності до європейських норм та правил, для забезпечення безпеки життєдіяльності споживачів та захисту права власності.

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році та до пункту 1 "Прикінцевих положень" цього Закону» (р. №3762)

Автор — народний депутат Кривохатько В. В. (БПП).

Комітет — з питань податкової та митної політики.

Про що: пропонується виключити пункт 48 розділу I цього Закону, яким передбачено скасування спецрежиму сплати ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників, а також доповнити пункт 1 розділу II «Прикінцеві положення» цього Закону підпунктом щодо набрання чинності підпункту 3 пункту 81 розділу I цього закону щодо змін до ставок єдиного податку для платників четвертої групи з 1 січня 2018 року.

Проект Закону «Про Національну митну службу України» (р. №3763)

Автори: народні депутати Антонищак А. Ф. (БПП), Южаніна Н. П. (БПП) та ін.

Комітет — з питань податкової та митної політики.

Про що: пропонується створення Національної митної служби України — органу виконавчої влади, який забезпечуватиме захист митних інтересів та митну безпеку України, регулювання зовнішньої торгівлі, захист внутрішнього ринку, розвиток економіки України та її інтеграції до світової економіки, наповнення державного бюджету, протидію митним правопорушенням. Законопроект визначає правові засади організації та діяльності Національної митної служби України, а також порядок проходження служби в Національній митній службі України.

Проект Закону «Про внесення зміни до статті 165 Податкового кодексу України щодо не включення до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу суми орендної плати за земельні частки (паї), отримані ветеранами війни» (р. №3772)

Автор — народний депутат Міщенко С. Г. (позафракційний).

Комітет — з питань податкової та митної політики.

Про що: передбачається внести доповнення до статті 165 Податкового кодексу України, встановивши, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані ветеранами війни у вигляді орендної плати за земельні частки (паї) у грошовій та/або у натуральній формі.

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду розміру орендної плати» (р. №3777)

Автор — народний депутат Бублик Ю. В. (позафракційний).

Комітет — пропонується врегулювати питання перерахунку розміру орендної плати у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки або граничних розмірів орендної плати, визначених у Податковому кодексу України, в односторонньому порядку орендодавцем без необхідності укладання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки, що скоротить час, необхідний для перегляду розміру орендної плати.

 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ

На сайті Уряду оприлюднені такі акти Кабінету Міністрів України:

 

Постанова від 13 січня 2016 р. №3 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України».

Згідно з Постановою втрачають чинність такі акти КМУ:

1. Постанова від 5 серпня 2009 р. №844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України».

2. Пункт 8 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 р. №901 «Про додаткові заходи щодо врегулювання земельних відносин».

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2009 р. №951 «Про спрямування у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для здійснення заходів з безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки».

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2009 р. №1112 «Про додаткові заходи щодо безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки».

5. Постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2009 р. №1350 «Про внесення змін до Порядку безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки».

6. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2009 р. №1511 «Про здійснення попередньої оплати робіт з безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельну ділянку».

7. Постанова Кабінету Міністрів України від 27 січня 2010 р. № 124 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 р. № 844”.

8. Постанова Кабінету Міністрів України від 31 січня 2011 р. №57 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 р. №844 та від 21 жовтня 2009 р. №1112».

Розпорядження від 13 січня 2016 р. №1-р   «Про звільнення Глущенка С. М. з посади Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів».

 

Оприлюднено наказ Мінекономрозвитку від 17.12.2015  №1699 «Про внесення зміни до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів». Зареєстровано в Мін'юсті України 31 грудня 2015 р. за №1659/28104 (не набрав чинності).

Наказом передбачено:

1. Унести зміну до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01 лютого 2005 року № 28, виключивши розділ 10 “Техніка сільськогосподарська”.

2. Визнати такими, що втратили чинність:

наказ Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 17 січня 1997 року №24 «Про затвердження Правил обов’язкової сертифікації машин сільськогосподарських для рослинництва, тваринництва, птахівництва і кормовиробництва»;

наказ Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 15 вересня 2000 року №564 «Про внесення змін та доповнень до Правил обов’язкової сертифікації машин сільськогосподарських для рослинництва, тваринництва, птахівництва і кормовиробництва, затверджених наказом Держстандарту України від 17.01.97 №24».

 

МІНАГРОПОЛІТИКИ

Оприлюднені такі накази Мінагрополітики:

Наказ від 22.12.2015  №486 «Про внесення змін до Лімітів використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання 2015/2016 років». Зареєстровано в Мін'юсті України 25 грудня 2015 р. за №1635/28080.

Наказом вносяться зміни до Лімітів використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання 2015/2016 років, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05 травня 2015 року №172

Наказ від 28.12.2015  №496 «Про затвердження квот добування водних біоресурсів загальнодержавного значення у 2016 році». Зареєстровано в Мін'юсті України 31 грудня 2015 р. за № 1658/28103.

Наказом затверджуються квоти добування водних біоресурсів загальнодержавного значення у 2016 році відповідно до лімітів та прогнозів допустимого спеціального використання водних біоресурсів загальнодержавного значення на 2016 рік, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 листопада 2015 року №436.

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру виробників органічної продукції (сировини)».

Прийняття постанови надасть можливість встановити порядок ведення Реєстру виробників органічної продукції (сировини), які пройшли оцінку відповідності виробництва та отримали сертифікат органу з оцінки відповідності виробництва органічної продукції (сировини).

Крім того, прийняття постанови забезпечить прозорість при реалізації через торгову мережу органічно сільськогосподарської продукції (сировини), надасть можливості споживачам ознайомитись з переліком суб’єктів господарювання, які пройшли процедуру оцінки відповідності та отримали сертифікат відповідності, що сприятиме наповненню внутрішнього ринку високоякісними продуктами харчування та створити передумови для формування свідомості здорового способу життя у громадян.

На сайті Мінагрополітики оприлюднений проект наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України "Про деякі питання здійснення страхування майбутнього врожаю озимих зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування".

Проект наказу спрямований на врегулювання питань організації страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою та впорядкуванню системи страхування сільськогосподарської продукції.

Основною метою прийняття Проекту наказу, є затвердження документів, визначених частиною шостою статті 21 Закону, необхідних для страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Частиною шостою статті 21 Закону визначено, що умови страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, стандартні страхові тарифи, форми договорів страхування та додатків до них, форми інших документів щодо укладення та супроводження договорів страхування і врегулювання страхових випадків за ними, затверджуються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, разом із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну аграрну політику.

Проектом наказу затверджуються:

Умови страхування майбутнього врожаю озимих зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування (страховий продукт 3);

Стандартні страхові тарифи для страхування майбутнього врожаю озимих зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування (страховий продукт 3);

форма Стандартного договору страхування майбутнього врожаю озимих зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування (страховий продукт 3);

форми документів щодо укладення та супроводження договорів страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою і врегулювання страхових випадків за ними, зокрема:

форма Акта огляду площ посівів озимих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування (страховий продукт 3);

Інструкція по заповненню Акта огляду площ посівів озимих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування (страховий продукт 3);

форма Акта визначення врожайності озимих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування, біологічним методом (страховий продукт 3);

Інструкція по заповненню Акта визначення врожайності озимих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період  вирощування, біологічним методом (страховий продукт 3);

форма Акта визначення врожайності озимих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування, методом контрольного обмолоту (страховий продукт 3);

Інструкція по заповненню Акта визначення врожайності озимих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування, методом контрольного обмолоту (страховий продукт 3);

форма "Карта поля" до Акта огляду площ посівів озимих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування (страховий продукт 3);

форма Страхового акта при страхуванні озимих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весняно-літній період вирощування (страховий продукт 3).

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Monitoring-osnovnix-zakonodavchix-ta-regulyatornix-iniciativ-v-agrarnij-sferi-%2811-15-sichnya-2016%29-vid-Vseukrainskoi-agrarnoi-radi.-12896

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!