Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи можна самостійно розрахувати норми витрат палива для сільгосптехніки?

March 24, 2014

Перш за все зазначимо, що норми витрат ПММ встановлюються на підприємстві з метою контролю за їх використанням, планування потреби в них, правильного ведення обліку та складання статистичної звітності.
Нормування витрат ПММ – це встановлення допустимої межі їх використання в певних умовах експлуатації для конкретної моделі механічного засобу.
На сьогодні при списанні ПММ керуються такими документами, як:
– Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43;
– Норми витрат паливно-мастильних матеріалів на роботу дорожньо-будівельних та спеціальних машин Н218. «Укравтодор» 043-96, затверджені наказом корпорації «Укравтодор» від 14.08.96 р. № 156;
– Типові норми витрат пального і змащувальних матеріалів для експлуатації техніки у будівництві, затверджені наказом Держбуду від 12.01.2000 р. № 9.
Як бачимо, спеціальний нормативний акт, який би встановлював типові норми витрат ПММ для сільгосптехніки, українськими законодавцями не розроблено. Проте створенням та апробацією нормативів витрат ПММ у сільському господарстві займається Український науково-дослідний інститут продуктивності агропромислового комплексу (далі – НДІ «Украгропромпродуктивність») та обласні науково-дослідні центри продуктивності АПК. Їх адреси можна знайти на сайті НДІ – http://www.uapp.kiev.ua  (див. постанову КМУ від 01.07.02 р. № 873).
НДІ «Украгропромпродуктивність» видає відповідні науково-методичні та науково-практичні збірники норм. Якщо збірники не містять норм витрат ПММ для сільгосптехніки, яка використовується підприємством, або для робіт, що ним виконуються, воно може замовити розробку таких норм. При цьому незалежно від того, застосовуються ці норми згідно із збірниками чи розроблені інститутом для конкретного підприємства, факт їх застосування слід оформити наказом керівника підприємства.
Підприємствам, які не мають можливості замовити розробку норм витрат ПММ і яким не підходять запропоновані збірники норм, не забороняється до вирішення цього питання на законодавчому рівні самостійно розробляти та впроваджувати індивідуальні норми витрат ПММ для кожного виду сільгосптехніки, що використовується, за допомогою хронометражних спостережень.

За матеріалами «БАЛАНС-АГРО» № 12 від 24.03.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!