Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи може фізособа-єдинник видавати позики?

November 7, 2014

У лютому 2014 року підприємець-єдинник видав безпроцентну позику фізособі строком на 9 календарних місяців. У листопаді 2014 року закінчується строк договору позики та від позичальника мають надійти назад гроші. Із роз`яснення контролюючого органу виходить, що фізособі-єдиннику доведеться сплатити з таких надходжень єдиний податок за ставкою 15 % (як із доходу, отриманого від забороненої діяльності – фінансового посередництва) і перейти на загальну систему оподаткування. Чи це так?

Ні, не так. Контролюючий орган у цьому випадку не має рації.

Кошти, які повертаються від позичальника, взагалі не можуть вважатися доходом кредитора. Адже в цьому випадку йдеться про повернення суми, яка раніше належала підприємцеві та вже була обкладена єдиним податком.

Проте фахівці контролюючого органу вважають: надаючи поворотну фінансову допомогу (далі – ПФД), єдинник провадить діяльність у сфері фінансового посередництва. А такий вид діяльності заборонено для всіх єдинників.

Фінансовим посередництвом є діяльність, пов`язана з отриманням і перерозподілом фінансових коштів, окрім випадків, передбачених законодавством. При цьому таке посередництво має здійснюватися установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями.

Погодьтеся, що щонайменше дивно ставити в один ряд із такими фінансовими установами фізособу-єдинника, яка дала гроші в борг іншій фізособі, не вимагаючи сплати процентів. Нехай навіть вона оформила при цьому договір позики.

А що таке фінансова послуга?

Фінансова послуга – це операція з фінансовими активами в інтересах третіх осіб, мета якої – отримання прибутку чи збереження реальної вартості фінансових активів.

Таким чином, надати безпроцентну позику може будь-яка особа, у тому числі й підприємець. Ця операція не буде фінансовою послугою та не може класифікуватися як фінансове посередництво. Відповідно, для єдинників така «діяльність» (такий випадок) ніяк не підпадає під заборонену. Тому не варто контролюючим органам, як кажуть, напускати туману.

Більш докладну відповідь на це питання див. у журналі „БАЛАНС” від 10.11.14 р. № 92-93.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!