Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Мін`юст заборонив українцям перепродувати закладене житло

February 11, 2016

Нотаріуси перестануть оформляти угоди через факторингові компанії.
Міністерство юстиції України заборонило нотаріусам переоформляти закладену по кредитах нерухомість з банків і факторингових компаній на третіх осіб. Про це йдеться в його листі № 3/28/1172, який потрапив у розпорядження UBR.ua.
"Ні фізична особа, ні юридична особа, якщо воно не є банком або іншою фінансовою установою, не мають права бути іпотекодержателями за договором іпотеки, який забезпечує виконання зобов'язання за кредитним договором", - буквально говориться в документі.
Юристи пояснили, що заборона з'явився не на порожньому місці, а після низки перепродажів нерухомості фінустановами квартир і будинків. "Останнім часом таких випадків стає все більше, факторингові компанії і Фонд гарантування вкладів (через ті ж факторингові компанії) стали активно продавати закладене майно іншим людям. Причому, зі значною уцінкою - на 30-50 %, квартири дістаються незрозумілим особам, і є підозри, що це люди близькі до працівників Фонду і компаній. Все частіше їм діставалося за копійки елітне житло в центрі Києва та інших міст. Але більше не буде. Після листи Мін'юсту факторингові компанії більше не зможуть продати заставлене майно приватній особі ", - зазначив в розмові з UBR.ua старший партнер адвокатської компанії Кравець і партнери Ростислав Кравець.
Найчастіше закладену по іпотеці нерухомість продають за допомогою факторингових компаній в двох випадках. Перший: коли мова йде про продаж самому позичальникові. "Він домовляється з банків про списання частини боргу в разі повного погашення кредиту: наприклад, людина віддає 40 % заборгованості, а 60 % банк йому списує за мирною угодою, і вивільняє з-під застави житло. За буквою закону, якщо таке списання вважається доходом людини, і в цьому випадку, він повинен з списаної суми заплатити податок на доходи фізосіб. Щоб цього не робити, угоди проводять через факторингову компанію, яка спочатку викуповує нерухомість і тільки після уцінки продає її за зниженою ціною людині - за 40% вартості. і так закривається угода ", - уточнив UBR.ua керуючий партнер ЮФ" Можаєв і Партнери "Михайло Можаєв. Пік таких перепродажів припав на 2014 року і першу половину 2015 р
Але останнім часом більш поширена друга - так звана загарбницька схема. При якій проблемний позичальник навіть не знає, що Фонд гарантування вкладів фізосіб (відповідальний за неплатоспроможні банки) або банк-кредитор перепродали через факторингову компанію закладену за кредитом нерухомість третій особі.
Після листа Мін'юсту повинні зійти нанівець обидві схеми. Оскільки нотаріуси перестануть завіряти подібні угоди. "Вони не зважаться порушити пряму заборону. Інакше їх позбавлять ліцензій", - підтвердив Можаєв.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Min'yust-zaboroniv-ukraincyam%0Dpereproduvati-zakladene-zhitlo-13478.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!