Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Мінприроди: Нові редакції правил встановлюють нові прозорі умови надання надр в користування

August 20, 2015

Нові редакції правил, розроблені Мінприроди за результатами широкого обговорення, встановлюють нові прозорі умови надання надр в користування. На цьому наголошувалося на брифінгу в Будинку Уряду за участю заступника Міністра екології та природних ресурсів України - керівника апарату Світлани Коломієць та радників Міністра екології та природних ресурсів Олексія Гончарука та Юрія Драганчука на тему «Антикорупційні правила користування надрами: зміни до постанов Кабінету Міністрів України №615 та 594».
За словами заступника Міністра, напрацьовано зміни до чинних порядку надання надр в користування та порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів. Нові редакції документів в процесі обговорення схвалені бізнесом, громадськістю, міжнародними експертами. На сьогодні нові антикорупційні правила користування надрами направлені на погодження. В Мінприроди сподіваються, що у вересні вони будуть винесені на розгляд Уряду та прийняті.
«Нові редакції правил встановлюють нові прозорі умови надання надр в користування, поліпшать умови для доступу громадськості до інформації, прибирають можливості для корупційних схем», - наголосила заступник Міністра.
В нових редакціях усунені виключення, які дають можливість отримувати надра в користування за позаконкурсною, не зовсім прозорою процедурою. Зокрема, це стосується підприємств, які мали державну частку 25 відсотків, однак насправді наданими преференціями часто користувалися не чисті на руку ділки.
«Ми постаралися надати можливість максимально рівних умов для всіх учасників. Тобто по основному правилу всі йдуть на аукціон. Це дозволить уникнути корупційних схем», - наголосив радник Міністра екології та природних ресурсів Юрій Драганчук.
Зміни в першу чергу спрямовані на досягнення прозорості процесу. Інформація про кожний етап отримання дозволу на користування надрами буде публікуватися на сайті Держгеонадр. Також он-лайн транслюватиметься і сам аукціон. Важливою новелою є право як фізичних так і юридичних осіб ініціювати проведення аукціону. Повідомлення про його проведення буде публікуватися не за 15, а за 75 днів. Загалом спрощується доступ до геологічної інформації.
«Ми хочемо створити насправді конкурентні правила», - підкреслив радник Міністра екології та природних ресурсів Олексій Гончарук. Він наголосив, що в документах прибрано всі умовності, які залишали місце для можливого корупційного зловживання, а залишено лише те, що «потрібно для проведення прозорих чесних аукціонів».

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Minprirodi-Novi-redakcii-pravil-vstanovlyuyut-novi-prozori-umovi-nadannya-nadr-v-koristuvannya-8821.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!