Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Курс долара: експерти дали прогноз, що буде з валютою

June 1, 2016

Протягом року обсяги продажу іноземної валюти фізичними особами зменшились удвічі. Не краща ситуація зі зворотними операціями стосовно долара та євро.
Спеціалісти зазначають, що таке явище має логічне пояснення.
В Україні вже два роки діють доволі жорсткі обмеження на валютному ринку.
Вони встановлені Національним банком і, з одного боку, є виправданими. Адже коли в країні є суттєві коливання на валютному ринку чи інші кризові ситуації, певні адміністративні заходи є ефективними. Щоправда, лише на короткий проміжок часу. Якщо продовжувати таку тенденцію на три-шість місяців, а тим більше - на кілька років, то ефективність таких обмежень стрімко зменшиться.
На думку фахівців, статистика Нацбанку не зовсім об’єктивно відображає ситуацію на валютному ринку держави.
Зменшення обсягів торгівлі валютою у касах комерційних банків свідчить про те, що люди знайшли інші механізми купівлі-продажу долара, наприклад на тіньовому ринку. Це пов’язано з оподаткуванням валютних операцій, внаслідок чого громадяни суттєво переплачують.
Нагадаємо, що з початку 2015 року всі українські банки зобов’язані стягувати валютний збір у розмірі 2% до Пенсійного  фонду. Наразі це більше, ніж 50 копійок. Уявімо, що людина здає долар по 25 грн., а купує по 25,2 грн. плюс 2%. Ясна річ, це невигідно, тому громадяни шукають інші механізми. Одним з найпоширеніших є послуги нелегальних обмінних пунктів або чорного ринку валюти.
Це є одним із головних прорахунків політики оподаткування валютних операцій. На жаль, абсолютна більшість валютних операцій тепер йде у тінь. Тому статистика Національного банку не може відображати об’єктивну картину на валютному ринку.
«Вирівняти» ситуацію дозволить суттєве зменшення або ж повне скасування валютного збору. Адже в кінцевому результаті цей захід регулювання може спричинити крах всієї банківської системи.
Поряд з тим, визнають експерти, у країні справді зменшились обсяги валютно-обмінних операцій. На це є об’єктивні причини і вони пов’язані зі зменшенням рівня доходів населення. Також на обсязі продажу та купівлі валюти позначається ділова активність. Однак останні критерії є не настільки суттєвими.
Докладніше дивись за посиланням: http://gazeta1.com/.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kurs-dollara-eksperty-dali-prognoz-chto-budet-s-valyutoj.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!