Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Кредитуйте себе самі: які вигоди і ризики нової банківської програми?

March 18, 2016

Українці можуть напряму кредитувати будь-який бізнес, який виберуть самі. Поки таку послугу пропонує тільки "ПриватБанк", який запустив "Сервіс вигідних вкладень". Вкладники установи зможуть стати інвесторами для будь-яких підприємств.
Ви не просто зможете інвестувати свої гроші під "скоринг" ПриватБанку і гарантії страхової компанії, але і зможете вибрати, в який саме бізнес ви хочете зробити вкладення. Ви зможете вибрати, скажімо, що хочете кредитувати перукарню на своїй вулиці. Або молоду IT-компанію ... Українські бізнесмени, яким сьогодні конче потрібні кредити як ніколи, будуть надавати про себе інформацію на нашому майданчику і залучати, таким чином, інвестиції на свій розвиток.
За таку інвестицію банк обіцяє платити 28 % річних. З урахуванням вирахування податків, реальний дохід складе 22,96 %, що відповідає нинішній середній ставці за річним гривневим депозитом. Забрати достроково такий внесок буде неможливо.
Для позичальників вартість такого фінансування досить висока - майже 35 % річних. "Позичальник отримує кредит під 2,9 % на місяць, а інвестор вкладає під 28 % річних. Різниця - дохід майданчика за пошук клієнтів, коллекшн, оцінку ризиків і страхування", - говорить перший заступник голови правління "ПриватБанку" Олег Гороховський. Банк уже привернув партнера в цей проект - банк "Конкорд" і веде переговори з іншими банками. Але поки не повідомляє, який обсяг коштів планує залучити в інвесторів на цей проект в цьому році.

Інвестиційні ризики
Фактично, всі ризики при такій інвестиції лягають на самого вкладника. Таке фінансування не є депозитом і не гарантується державою. Тому банк буде страхувати такі операції в своїй власній страхової компанії "Інгосстрах".
"Для вкладника ризик в тому, що даний вклад не гарантується Фондом гарантування вкладів фізосіб. Відповідно, якщо позичальник не буде платити по кредиту - це проблеми перш за все вкладника. Вкладник звичайно може застрахувати подібний" внесок ", але з урахуванням додаткових витрат на страховку - дохідність вкладу буде в районі середньоринкової ставки за банківським депозитом ", - говорить директор департаменту споживчого кредитування" Кредобанку "Сергій Кірюхін.
При цьому, позичальники практично не несуть ніяких ризиків при такому фінансуванні. "Для позичальника все просто - навіть менше ризиків, ніж при банківському кредитуванні. Все-таки в банку є необхідний фінансовий і людський ресурс для супроводу судового процесу в разі виникнення якихось невдоволень у сторін. Якщо позичальник отримав борг від вкладника безпосередньо, то вирішувати питання для позичальника при спірних ситуаціях буде простіше, - вважає голова правління "Комерційного Індустріального банку" Вадим Березовик. - для банку теж ризиків менше - банк, як посередник, отримує свою комісію. Але потрібно дивитися, як виписані умови договору, чи немає фінансових зобов'язань банку компенсувати частину втрат вкладника при неповерненні коштів позичальників. Крім того, при такій формі кредитування, банк може втратити частину доходу, не пов'язаного з кредитом - коли банк кредитує, він умовно "прив'язує" позичальника до себе і отримує додаткові крос-продажу ".

Цільове фінансування
Для позичальників отримання такого фінансування є далеко не дешевим. Для порівняння, зараз стандартна вартість кредиту малому і середньому бізнесу становить близько 20-25%. Роздрібні позики дорожче, але вони не дуже сильно відрізняються від запропонованих "ПриватБанком" 35% для фінансування в рамках "Сервісу вигідних вкладень". Так, позику під заставу коштує близько 28%, кредитна карта - 40%, кредит на придбання товарів - 45%.
"Ставка в 35% річних досить низька для виплати по кредиту і висока для отримання процентного доходу за депозитом. Така ставка цікава широкому колу осіб, тобто масовим клієнтам", - вважає директор департаменту роздрібного бізнесу банку "Хрещатик" Марина Нестеровська.
Тому досить багато позичальників цілком можуть зацікавитися таким видом фінансування. "Р2Р кредити зі ставкою від 35% річних цікаві насамперед клієнтам, яким з різних причин відмовляють банки. Така ставка в цілому вигідна. До того ж, підкуповує простота користування послугою на інтернет-платформі. Проте для вкладників ризики за такими кредитами достатні високі. недоліком є ​​не зовсім зрозуміла і прозора схема закриття кредитних ризиків в разі неповернення боргу ", - говорить начальник управління роздрібного та малого бізнесу" Індустріалбанку "Сергій Романенко.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Kreditujte-sebya-sami-kakie-vygody-i-riski-novoj-bankovskoj-programmy.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!