Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Контроль за трансфертним ціноутворенням по-новому: схвалено законопроект

December 22, 2014

Під час засідання Кабміну 17 грудня ухвалено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням)».

Законопроектом запроваджується принцип «витягнутої руки», що є основним стандартом для трансфертного ціноутворення та змінюється основна мета трансфертного ціноутворення з визначення звичайної ціни на «визначення зіставності умов у контрольованих операціях, виходячи з принципу «витягнутої руки», надано визначення методів згідно з рекомендаціями ОЕСР та вдосконалено механізм обрання методу трансфертного ціноутворення.

Контролюючому органу надано право застосовувати інші методи визначення ціни контрольованих операцій, лише якщо він обґрунтує, що застосований платником податків метод не дає змогу визначити, що ціна в контрольованій операції відповідає принципу «витягнутої руки».

Планують ліквідувати схеми оптимізації оподаткування через штучне зменшення суми операції з одним контрагентом менше 50 млн. грн. на рік. Для застосування трансфертного ціноутворення законопроектом визначено сукупний обсяг доходу платника більше 20 млн. грн. та одночасно передбачено, що операції повинні перевищувати 1 млн. грн.

Пропонується визнати контрольованими господарські операції з продажу товарів через комісіонерів - нерезидентів та операції за участю одного або декількох непов`язаних посередників, якщо така операція підлягала б контролю без участі посередників та/або посередник (и) не виконують істотних функцій/ризиків, а також господарські операції з пов’язаними особами – резидентами, що мають постійне представництво (представництва).

Термін проведення перевірок буде збільшено з 6 до 18 місяців з можливістю продовження ще на 12 місяців у разі необхідності.

Крім цього, буде уніфіковано та спрощено звітність про контрольовані операції. Форма Звіту про контрольовані операції визначена не лише для великих платників податків, а й для інших платників податків, що здійснюють контрольовані операції. Крім того, звіт про контрольовані операції будуть подавати лише платники податків, обсяг контрольованих операцій яких з одним контрагентом перевищує 5 млн. грн. (без урахування ПДВ). Решта платників податків, які протягом звітного періоду здійснювали контрольовані операції, зобов`язані надавати спрощену інформацію одночасно із поданням декларації з податку на прибуток  як додаток до неї.

Запроваджено  штрафні санкції за невключення контрольованої операції у звіт у розмірі 1 % від суми операцій, що не були задекларовані в звіті, але не більше 100 розмірів мінімальної зарплати за всі не задекларовані операції та 3 % від суми операцій, щодо яких не була  подана документація.

Передбачено скасування преференції для окремого переліку товарів згідно кодів УКТЗЕД, та до 1 січня 2017 року для визначення найбільш співставної ціни товарів по принципу «витягнутої руки» пропонується використовувати середню ціну таких товарів, що склалася на товарній біржі за декаду, що передує проведенню контрольованої операції. Перелік товарних бірж для кожної групи товарів визначає Кабмін. Зазначені ціни підлягають коригуванню з урахуванням обсягу контрольованої операції, умов оплати та постачання товарів, транспортних та інших витрат, передбачених у контракті.

За матеріалами офіційного веб-сайту Мінфіну.

 

Новини за темою:

Трансфертне ціноутворення: організовуємо систему контролю на підприємстві

Працюємо з нерезидентами через постійні представництва: коли операції є контрольованими?

Трансфертне ціноутворення: відповіді на самі актуальні запитання

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!