Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли можуть відмовити у виплаті лікарняних по догляду за дитиною

March 21, 2017

Порядок видачі лікарняних листків у зв'язку з доглядом за хворим членом сім’ї або хворою дитиною врегульовано наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» (далі – Інструкція № 455).
Згідно із частиною шостою ст. 22 Закону від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 1105) допомога з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, по догляду за хворим членом сім'ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці.
Відповідно до п. 3 ст. 30 Закону № 1105 рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соцстрахування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.
Комісія (уповноважений) із соціального страхування здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково), розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.
Отже, комісія (уповноважений) із соцстрахування має перевірити, чи не збігається період тимчасової непрацездатності із вищезазначеними відпустками. У разі якщо мати або інша працююча особа, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває в одній із перелічених відпусток, то комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про відмову у наданні матеріального забезпечення за такі періоди – допомога по догляду за хворою дитиною може бути надана після завершення відпустки.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Osnovaniya-dlya-otkaza-v-vyplate-bolnichnogo-po-uxodu-za-rebenkom.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!