Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Касові апарати-2015

August 26, 2015

Перевірки, штрафи, а також тотальний контроль доходів підприємців – все це плата за так званий компроміс між бізнесом і владою щодо впровадження касових апаратів. І все це – вже восени
Парламентарії зробили вигляд, що пішли назустріч підприємницькому співтовариству, і трохи пом`якшили вимоги щодо застосування РРО малим бізнесом. Прийнятий Верховною Радою 1 липня законопроект №1088 дав право працювати без фіскальних чеків усім СПД, торговий оборот яких не перевищує 1 млн. гривень. Перелякані початковими задумами податківців «єдинники» спочатку зраділи, але коли копнули глибше – затурбувалися, оскільки зміни на повірку загрожують бізнесу ще більшими проблемами.

Відрізали під корінь
Насамперед, ліквідовано пільговий період, який дозволяв уникнути штрафів за незастосування РРО. Нагадаємо, що СПД 3-ї групи єдиного податку, встановлені касові апарати до 1 липня 2015 року, а також 2-ї групи, які встановили їх до 1 січня 2016 року, звільнялися від перевірок. А значить, від штрафів. Тепер же санкції не будуть застосовуватися тільки до юридичних осіб, які надають послуги і отримують за них оплату через касу, а також до суб`єктів інтернет-торгівлі. Але за умови, що вони до 1 серпня встигли укласти договори з постачальниками РРО і введуть їх в експлуатацію до 1 січня 2016 року.
Полегшало хіба що небанківських обмінних пунктів, а також особам (агентам банків і небанківських установ), які приймають готівку для подальшого перерахування. Їх ревізори також не будуть чіпати до кінця 2015 року без будь-яких додаткових вимог до використання РРО в цей період.
Всім іншим треба чекати гостей. Під загрозою знаходяться як єдинники, які вже досягли мільйонного межі, так і СПД 3-ї групи, які не застосовували РРО в період з 1 по 23 липня, оскільки покладалися на нові вимоги ПКУ. «Законодавець не звільнив фізосіб 3 групи від застосування РРО у період з 1 по 23 липня, так і не відстрочив застосування РРО-санкцій дляФЛП 2-ї і 3-ї груп, які досягли мільйонного порогу», – попереджає юрист юридичної фірми FELIX Інна Плескач.

Перевірять, і не моргнуть
Втім, як саме ГФС буде перевіряти бізнес на предмет дотримання обмеження в 1 млн. грн., невідомо. Хоча Кабмін мав розробити відповідний механізм до 1 вересня. Але серпень закінчується, а уряд мовчить. Не захотіли прокоментувати це питання «Грошей» і в ГФС, надіславши лише звичну відписку з нормами ПКУ.
Ймовірно, податківці будуть спиратися на книги обліку доходів, які зобов`язані вести підприємці. «Податковий кодекс дозволяє робити хронологічні виміри доходів, що дає співробітникам ГФС право розрахунковим шляхом визначати дохід за місяць або за рік», – пояснює народний депутат Оксана Продан, яка була одним з ініціаторів законопроекту №1088.
Однак, для цього Мінфіну, як кажуть юристи, доведеться в книзі обліку додати ще одну графу для готівкових операцій. «Облік для єдиноподатників в результаті ускладниться, але на даний момент це реальний спосіб контролю без збільшення кількості перевірок», – вважає Іван Шевалгин, податковий консультант аудиторської компанії PSP Audit.
Ще один варіант – запровадження обов`язкової щомісячної електронної звітності для підприємців. Але він також поганий, оскільки технічна база ГФС і так працює з перебоями. До того ж, підприємцям ніхто не завадить «підмальовувати» звіти. Або дробити свій бізнес на кілька СПД.
Тому податківці, швидше за все, по-старому перевірятимуть всіх підряд, хто викличе хоч найменша підозра в заниженні сум обороту. «Не виключено, що ГФС стане брати до уваги доходи в матеріальній та нематеріальній формі. І тоді, при відсутності первинних документів, фіскали можуть порахувати такий товар як безкоштовно отриманий, а відповідно його вартість віднесуть до складу доходу», – наводить приклад Інна Плескач.
Причому «мільйонників» будуть відловлювати вже з жовтня. Адже переходити на касові апарати необхідно з першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення. «Тобто платникам єдиного податку 2-ї і 3-ї групи, обсяг доходу яких перевищив 1 млн. грн. в 3 кварталі 2015 роки, доведеться застосовувати РРО з 1 жовтня», – говорить старший юрист юридичної фірми «Кушнір, Якимяк і Партнери» Олександра Петровська-Іваниченко.
Єдина позитивна зміна – це перегляд штрафів. Тепер максимальна сума санкцій становитиме 100% суми товарів, проданих з порушеннями. Крім того, бізнес не будуть карати за незбереження фіскальних чеків і контрольних стрічок. Зате центри сервісного обслуговування РРО, навпаки, дадуть відповідь за неналежний гарантійний ремонт касових апаратів і порушення по введенню їх в експлуатацію. Сума штрафу складе 5 мінімальних зарплат.

Малий бізнес і РРО (касові апарати)

Що змінилося
1. використовувати РРО з 1 жовтня 2015 року доведеться всім СПД 2-ї і 3-ї груп єдиного податку, річний оборот яких перевищив 1 млн. гривень;
2. до 1 січня 2016 року мають право не застосовувати РРО:

  • суб`єкти електронної комерції;
  • юридичні особи, що надають послуги;
  • небанківські обмінні пункти(у них стоять комп`ютерні системи);
  • СПД, які приймають готівку для їх подальшого переказу.

3. з 1 вересня 2015 року ГФС почне контролювати дохід «єдинників» 2-ї і 3-ї груп;
4. мораторій на перевірки не діє для підприємців з річним оборотом понад 1 млн. гривень;
5. скасовані штрафи за нероздрукування та незбереження фіскальних чеків, а також контрольних касових стрічок;
6. максимальний штраф відтепер складає не 500%, а 100% вартості товарів, проданих з порушеннями;
7. сервісні центри РРО несуть відповідальність за недбалу роботу.
Що залишилося незмінним
1. РРО не застосовують:

  •  підприємці на 1-й групі єдиного податку;
  •  СПД, які провадять діяльність на ринках та на пересувних торгівельних точках;
  •  підприємці, які торгують конвертами, листівками, марками;
  •  суб`єкти, які торгують продукцією власного виробництва;
  •  особи, які продають ж/д і авіаквитки(там комп`ютерні системи);
  •  при продажу товарів/надання послуг особами, які мають пільговий торговий патент;
  •  при оптовій торгівлі;
  •  при продажу молока, квасу, живої риби з бочок;
  •  суб`єкти всіх форм власності, які приймають безготівкову оплату за товари/послуги.

2. для «єдинників» 2-й і 3-ї груп, які встановили РРО до 1 липня 2015 року, мораторій на перевірки зберігається до 2017 року;
3. юридичні особи, які надають послуги, також зобов`язані застосовувати РРО.

Чого побоюватися підприємцям
1. з 1 вересня може значно зрости кількість перевірок з боку ГФС;
2. податківці точно нагрянуть до підприємців, які до 1 липня 2015 року не встановили РРО;
3. є ризик, що при оцінці річного доходу СПД, фіскали будуть враховувати натуральні доходи (безкоштовно отримані товари, послуги);
4. зростає ймовірність введення для підприємців-єдиноподатників обов`язкової електронної звітності та нових форм декларацій, а також «непрямих методів» визначення обороту.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/%E2%80%8BKasovi-aparati-2015-8915.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!