Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи стосується бюджетних установ нова межа вартості 6 000 грн. для віднесення об’єктів до основних засобів?

September 18, 2015

Згідно із змінами, унесеними до Податкового кодексу (далі – ПК), поріг вартості для визнання активів основними засобами збільшився до 6 000 грн. Чи потрібно бюджетним установам при визнанні в бухгалтерському обліку основних засобів ураховувати нове вартісне обмеження?

Ні, не потрібно. Загальні вимоги щодо ведення бюджетними установами бухгалтерського обліку визначено Бюджетним кодексом (далі – БК). Як передбачено ч. 2 ст. 56 БК бюджетні установи ведуть бухгалтерський облік відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку в порядку, установленому Мінфіном.
З 1 січня поточного року запроваджено НП(С)БОДС 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.10 р. № 1202, яким визначено порядок формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби. Так, за нормами НП(С)БОДС 121 основними засобами в бухгалтерському обліку визнаються предмети вартістю понад 2 500 грн. (без ПДВ), оскільки відповідно до абзацу другого пп. 3.2.3 розд. II НП(С)БОДС 121 до малоцінних необоротних матеріальних активів суб’єкти державного сектора зараховують предмети вартістю (без ПДВ) не більше 2 500 грн., строк використання яких перевищує один рік, та сценічно-постановочні засоби вартістю, що не перевищує 5 000 грн. за одиницю. Зазначена вартісна межа в НП(С)БОДС 121 залишилася без змін.
Слід нагадати, що в ч. 1 ст. 4 БК визначено склад бюджетного законодавства, до якого наступним після Конституції України віднесено БК. Відповідно до ч. 2 ст. 4 БК норми БК визначено пріоритетними в застосуванні, якщо іншим нормативно-правовим актом бюджетні відносини визначаються інакше.
Ураховуючи зазначене, бюджетні установи при визнанні в бухгалтерському обліку основних засобів керуються вартісною межею, визначеною НП(С)БОДС 121.

За матеріалами «Баланс-Бюджет» № 38, який виходить з друку 21.09.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!